İran Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin güvenlik endişeleri barışçıl yolla giderilmeli

27-06-2022
Etiketler Türkiye İran Hüseyin Emir Abdullahiyan Mevlüt Çavuşoğlu
A+ A-

Haber Merkezi - İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Rojava ve Suriye’yi kastederek “Bizce Türkiye'deki dostlarımızın güvenlik endişeleri müzakere ve barışçıl yolla dikkate alınmalı ve giderilmelidir” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’yı ziyaret eden İranlı vekidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Dışişleri Bakanlığında görüşme gerçekleştirdi.

İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Abdullahiyan ile Türkiye ve İran arasındaki ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, farklı alanlarda eş güdüm ve iş birliğini nasıl geliştirebileceklerini de konuştuklarını aktardı.

Çavuşoğlu, Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısının yedincisinin düzenlenmesi için ev sahipliği sırasının İran'da olduğunu ve söz konusu toplantının tarihi üzerinde çalıştıklarını ve gelecek ayda bunu gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini ancak bunun çok gerisinde kaldıklarını belirten Çavuşoğlu, "O nedenle daha fazla gayret sarf edip ticaret hacmimizi daha da artırmamız lazım. Ticaret hacmimizi ileriye doğru taşıyabilmek için elimizdeki mekanizmaları da iyi kullanmamız lazım” diye konuştu.

"İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara her zaman karşı olduk"

İran'a yönelik yaptırımlara da değinen Çavuşoğlu, "Biz İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlara her zaman karşı olduk ve bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. Umuyoruz ki nükleer anlaşmanın yeniden işler hale getirilmesi için tüm taraflar gerekli adımları atarlar. Anlaşma sağlandığı takdirde bunun bölgemiz ve ikili ekonomik ilişkilerimiz için olumlu yansımaları olacaktır ve ticaretimizi istediğimiz hedeflere götürmek konusunda çok katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "İki komşu olarak terörle mücadele iş birliğimiz önemli. Ve güvenlik iş birliği gibi bu konuları da bugün gözden geçirdik. Somut beklentilerimizi de paylaştık. Bu konuda birlikte çalışmaya devam etmemiz gerekiyor, çünkü terör hepimizin ortak düşmanı" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, görüşmede Türkiye ile İran arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna'daki savaş, Irak ve Afganistan'daki durum, Suriye ve Yemen dahil bölgesel konuları da ele aldıklarını kaydetti.

“Türkiye’nin güvenlik endişelerini anlıyoruz”

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da, Suriye ve Rojava konusunda Türkiye’nin endişelerini anladıklarını belirterek, “Bize göre Türkiye'deki dostlarımızın güvenlik endişeleri müzakere ile ve barışçıl yolla dikkate alınmalı ve giderilmelidir” diye konuştu.

Türkiye'nin Kudüs ve Filistin davası konusundaki bakış açısını her zaman bildiklerini ve bundan emin olduklarını dile getiren Abdullahiyan, "Türkiye, Kudüs davasından, Filistin davasından hiçbir zaman vazgeçmemiştir, vazgeçmeyecektir. Ancak Siyonistler ne zaman nereye gitmişlerse her zaman oraya güvensizliği götürmüşler, fitneyi götürmüşler" ifadelerini kullandı.

Abdullahiyan, ''Bugünkü ziyaretimle İran-Türkiye Uzun Vadeli Stratejik İşbirliği Anlaşması belgesi ile ilgili İran'ın taslak metni ile önerilerini sayın Çavuşoğlu'ya verdik” dedi.

İran-Türkiye Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi başkanlarının yakında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların takibi için Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirten Abdullahiyan, “Konsolosluk işleri, suçluların iadesi ve mahkumların değişimi meselesini de gündeme getirdik. İkili parlamento ilişkileri ve sınırı ticareti ile sınır çarşılarının yaygınlaştırılmasına vurgu yapıldı” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli