İçişleri Bakanlığı’ndan Musa Orhan açıklaması

26-08-2020
Rûdaw
Etiketler Musa Orhan Batman İpek Er Süleyman Soylu
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye İçişleri Bakanlığı, hayatını kaybeden İpek Er'e cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandıktan sonra serbest bırakılan eski Uzman Çavuş Musa Orhan'a Süleyman Soylu'nun sahip çıktığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Bazı basın organlarında Batman'da hayatını kaybeden İpek Er'e cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan ve dün akşam serbest bırakılan Musa Orhan'a Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun arka çıktığı iddiaları gündeme geldi.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Musa Orhan hakkında sosyal medyada yapılan yorumlarda Soylu hakkında yapılan paylaşımlar üzerine, aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek duyulduğu belirtildi:

“Yasal süreç devam etmektedir"

“1- Kamuoyunayansıyan ve bakanlığımız tarafındanhiçbir şekilde tasvip edilmeyen, mütevaffanın ailesinin üzüntüsünün derinden paylaştığımız bu acı hadise ile ilgili olarak tüm yasal süreçler, kanunun öngördüğü çerçevede devam etmekte, tutuklanma talebi ve buna bağlı kararlar savcılık ve mahkeme tarafından işleme konulmaktadır."

“Musa Orhan'ın ihraç işlemleri başlatıldi"

2-Şüphelinin Jandarma Uzman Çavuş olması hasebiyle, kurum yönünden yapılması gereken idari tahkikat ve işlemler de yine yasal çerçevede Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda;

Musa Orhan isimli şahıs Siirt Valiliğinin tarafından 16 Temmuz 2020 tarihli oluru ile idari soruşturma kapsamındahemen görevindenuzaklaştırmıştır. ‘Devlet Memurluğundan Çıkarma’ cezası verilmesi istemiyle 10 Temmuz 2020 tarihinde soruşturma başlatılmış, bahse konu disiplin soruşturması tamamlanarak Jandarma Genel Komutanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilmiştir.

Adı geçen şahısla ilgiliihraç işlemleri başlatılmış olup yasal süreç devam etmektedir. Sürecin tüm aşamaları, kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır.

“Gerekli tüm yasal işlemler başlatılacaktır”

3-Kurum içinde yürütülen idari süreçlerin haricinde, adli makamlarca devam eden iş ve işlemlere ilişkin bakanlığımızın herhangi bir yetkisi ve tasarrufunun olması hukuken ve fiilen mümkün değilken, gerek bakanlığımızın gerekse sayın bakanımızın tutuklanma veya adli kontrol kararlarında etki ve müdahalesinin olduğuna dair paylaşımları iyiniyetli olarak değerlendirmemiz, elbette ki mümkün değildir. Bu acı olaydan siyasi bir rant devşirmeyi, kurumlarımızı ve adalet sistemimizi yıpratmayı hedefleyen TELE 1 adlı TV kanalının yanı sıra gayri ahlaki iftiraları atan terör örgütüne müzahir basın-yayın organları hakkında gerekli tüm yasal işlemler başlatılacaktır.

Yaşanan bu üzücü olaydan dolayı Bakanlığımıza mensup polis memuru mesaiarkadaşımızın da kardeşi olan merhumeye Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz."

Ne olmuştu?

Batman’da uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüz ettiği İpek Er (18), intihara kalkışmış ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti. İpek Er’in suç duyurusunun ardından gözaltına alınıp serbest bırakılan Musa Orhan, genç kızın ölümünün ardından gelen tepkiler üzerine tutuklanmıştı.

Olayın geniş yankı uyandırması üzerine Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan‘a konuşan Süleyman Soylu, “Olayı tüm evreleriyle ele alıp titizlikle incelemek lazım. Cenaze, bizim cenazemizdir. İki nedenden dolayı bizim cenazemizdir: Görevimiz gereği mesuliyetimiz var, bu bir. İkincisi de bu aile bir polis ailesi. Genç kızımızın abisi mesai arkadaşımız, bir polis memuru. Bu açıdan da mesuliyetimiz var” diye konuşmuştu.

18 yaşındaki bir gence yönelik cinsel saldırının gündemde tutulmasından rahatsızlığını da ifade eden Soylu “Elbette bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lıların yaptıklarının üstünü örtmektir” açıklamasını yapmıştı.

İpek’in babası: Yargıyı kim ikna etti?

Musa Orhan’ın serbest bırakılmasının ardından Sözcü’ye konuşan İpek Er’in babası Fuat Er, tahliye kararla ilgili, “Delil yetersizliğinden serbest kaldığını söylüyorlar. Daha ne kadar delil lazım bilmiyorum. Taciz, tecavüz delil olarak yetmiyor mu? Bırakılan mektup, intihar delil olarak yetmiyor mu? Daha ne kadar delil lazım?” diye sordu.

 “Çok üzgünüm, çok şaşkınım. Kafamda bir sürü soru işareti var” diyen Baba Er, “Bu tahliyenin arkasında hangi güç var. Yargıyı kim ikna etti. Katilin arkasının, bu olaya tepki gösteren milyonlarca insandan daha güçlü olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Savcılık itirazına mahkemeden ret

Öte yandan Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın, intihar eden İpek Er’e cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Musa Orhan’ın tahliye kararına itirazını reddetti.

Musa Orhan’la ilgili #MusaOrhanTutuklansın etiketiyle paylaşım yapan on binlerce Twitter kullanıcısı cinsel saldırı şüphelisi uzman çavuşun yeniden tutuklanmasını talep etti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli