Bekir Bozdağ: Salih Müslim bugün mahkemeye çıkarılıyor

26-02-2018
Rûdaw
Etiketler Türkiye Bekir Bozdağ Prag PYD Salih Müslim
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Prag'da gözaltına alınan PYD’nin eski eşbşkanı Salih Müslim'in iade talebini içeren dosyanın Çekya'ya iletildiğini açıkladı.

 

NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bekir Bozdağ, Salih Müslim'le ilgili şunları söyledi:

 

"Salih Müslim'ün son Avrupa seyahati sırasında Çekya'da bir otelde kaldığına dair bilgiler bize intikal edince Türk Interpol'ü Çekya'dan talep etti. Yakalanması ve geçici tutuklanması ve akabinde iadesi talebiyle muhataplarına iletti. Onlar da gerekeni yaptılar. Şu anda aramızdaki sözleşme gereği yapılması gereken usule ilişkin bazı işler var.

 

Geçici tutuklama talebini ve iade talebini içeren dosyayı Adalet Bakanlığı'nın iletmesi gerekiyor. Dün itibariyle dosya iletildi. Bugün de Salih Müslim yargı önüne çıkarılacak ve karar verilecektir. Türkiye'ye iade edilmesi, beklentimiz o yöndedir."

 

Bozdağ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye'deki ateşkes kararında Doğu Guta gibi bazı yerlerin olduğunu ve Efrin'i kapsamadığını belirterek, "Zeytin Dalı Harekatı'nı ve Afrin bölgesindeki operasyonlarımızı etkilemez" dedi.

 

Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan PYD’nin eski eşbaşkanı Salih Müslim dün Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alındı.

 

Rûdaw’a konuşan bir kaynak, “Salih Müslim ile ilgili uygulama rutin bir uygulamadır. Hakkında kırmızı bülten ile arama kararı bulunduğu ve rutin bir uygulama sonucu dün gece kaldığı otelde gözaltına alındı” demişti.

 

Kaynak, Türkiye’nin iade talebinin Çekya Cumhuriyeti’ne iletildiğini ama iadenin beklenmediğini söylemişti.

 

Türkiye, Salih Müslim için 13 Şubat'ta kırmızı bülten çıkartmıştı.

 

Salih Müslim, geçtiğimiz günlerde Belçika'nın başkenti Brüksel'deydi.

 

Türkiye ile Çekya arasında doğrudan bir suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor ancak iki ülke Avrupa'nın söz konusu anlaşmasına taraf.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli