PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'den 'Kürt birliği' mesajı

2 saat önce
Etiketler Salih Müslim PYD Asya Abdullah Kürt birliği Rojava Özerk Yönetimi Demokratik Birlik Partisi
A+ A-

Haber Merkezi – PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, "Kürt partilerinin birliğini sağlamak için taraflara yönelik birçok toplantı yaptık. Kürt birliğini inşa etmek istiyoruz. Diyaloglarımız devam ediyor” dedi.

Rojava Özerk Yönetimi’nin iktidar partisi Demokratik Birlik Partisi (PYD) Haseke kentindeki Serdem Salonu'nda 10. Kongresi'ni düzenliyor.

Dün başlayan kongreye, Rojava Özerk Yönetim’in (Kuzey ve Doğu Suriye) dışında sıra Halep, Şam ve Avrupa’dan 700 delege katılıyor.

Rojava Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanları Evin Siwed ve Hisen Osman, TEV-DEM Eş Başkanları Remziye Mihemed ve Ebduselam Mehmud, MSD Eş Başkanları Leyla Qereman, kadın örgütleri, askeri temsilciler, Arap aşiret reisleri ve Kürt, Arap ile Süryani siyasi parti temsilcileri de katılımcılar arasında yer alıyor.

Kongrede, PYD’nin son iki yıllık faaliyet raporu okunacak ve partinin tüzüğü gözden geçirilerek, delegelerden görüş ve öneriler alınacak.

Son olarak PYD’nin yeni eşbaşkanları ve genel meclis üyeleri belirlenecek.

Mevcut durumda Salih Müslim ile Asya Abdullah, PYD’nin eşbaşkanlığını üstleniyor.

Kongrede konuşan Müslim, “2003 yılından bu yana yürüyoruz. Özgürlük yürüyüşümüz şu ana kadar devam ediyor. Birçok zorlukla karşılaştık. Bölge halkının öncüsü olmayı başardık” dedi.

Müslim, Suriye'deki çatışma sürecine dair yaptığı değerlendirmede, "Suriye'deki çatışmada amacımız, insanların her alandaki durumunu değiştirip, daha rahat edebilmelerini sağlamaktı. 13 yıl süren savaşın ardından partimizin çizgisinin Suriye'de yaşanan devrimin öncüsü olduğu ortaya çıktı. Suriye’de yaşanan savaş üçüncü dünya savaşının merkezi haline geldi. Halkımız bu sınavı başarıyla geçmiştir” ifadelerini kullandı.

Suriye'de çözümün “Demokratik Özyönetim” olduğunu söyleyen Müslim, "Kürt partilerinin birliğini sağlamak için taraflara yönelik birçok toplantı yaptık. Kürt birliğini inşa etmek istiyoruz. Diyaloglarımız devam ediyor. Başından sonuna kadar tüm tarafların ortak bir görüşünü oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Devamında ise Müslim, "Biz buradayız. Başından beri bizi uzak tutmaya çalıştılar. 2005'ten bu yana Suriye'deki durum bu noktaya gelene kadar bizi diyalogdan uzak tutmak isteyen bazı taraflar vardı. Biz hâlâ diyalogların bir parçasıyız, çözümü uygulamaya çalışıyoruz. Partimiz öncü olarak kalacaktır. Bizim işimizin Ortadoğu'da demokratik bir değişimi hayata geçirmek olduğunu herkes bilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Asya Abdullah ise “ulusal birliğin PYD'nin siyasi stratejilerinden biri olduğunu” dile getirerek, "Demokratik strateji çerçevesinde ulusal çizgiyi korumak, Kürt halkının haklarını korumak bizim görevimizdir. Suriye'deki Kürtlerin ve merkezi olmayan bir Suriye'nin demokrasisini inşa etmek için biz öncü rol oynamaya hazırız. Kürt siyasi hareketlerinin her alanda birliği önemlidir. Bunu başarmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli