Cumartesi Anneleri eylemi: İHD’den gözaltılara ilişkin açıklama

25-06-2022
Etiketler İHD Eren Keskin Cumartesi Anneleri
A+ A-

Haber Merkezi – Cumartesi Anneleri’nin 900’üncü haftasında gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yapan İHD İstanbul Şubesi, Galatasaray Meydanı’ndan ve kayıpları aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.  

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri’nin 900’üncü haftasında Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları eylemde polis müdahalesi ve yapılan gözaltılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 Gözalıtına alınan Cumartesi Anneleri ve hak savunucularının derhal serbest bırakılması çağrısı yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Evlatları, yakınları güvenlik güçleri tarafından gözaltında kaybedilen kayıp yakınları, insan hakları savunucuları ve Cumartesi İnsanları hakikat ve adalet mücadelelerinin 900. haftasında  Galatasaray Meydanı’nda  buluşarak kayıplarının akıbetini sormak istediler.

700. haftadan itibaren Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi İnsanları’nın 900. Haftada Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri oturma eylemi İstanbul Valiliği’nin eylem yasağı gerekçe gösterilerek engellenmiştir.”

Anayasal bir hak olan barışçıl gösteri haklarının hukuksuzca engellendiğinin belirtildiği açıklamada, bu engellemeyi ve gözaltıları kabul etmedikleri belirtildi.

Açıklamada, “Ve ne yaparsanız yapın, kayıp yakınlarını evlatlarını aramaktan vazgeçiremeyeceksiniz. Anayasanın güvencesinde olan toplanma ve gösteri özgürlüğümüzden de Galatasaray’dan da vazgeçmeyeceğiz. Gözaltına aldığınız insanlıktır… İnsan hakları savunucuları, kayıp yakınları ve cumartesi insanları derhal serbest bırakılsın” ifadelerine yer verildi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları 900’üncü hafta eyleminde, Hanife Yıldız, İkbal Eren, Besna Tosun, Maside Ocak, Hasan Karakoç, Mikail Kırbayır, Ali Ocak, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ile Öztürk Türkdoğan, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, avukatlar Jiyan Tosun, Jiyan Kaya, Davut Aslan ve Arat Dink ters kelepçelenerek gözaltına alındı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli