Kürt avukat, videolarla Kürtçe hukuk ve yasaları anlatıyor

25-02-2024
Ferdî Sak
Rûdaw Grafik
Rûdaw Grafik
Etiketler Kürtçe hukuk Elican Stêrk Kürtçe Yasa Diyarbakır Hiqûq bi Kurdî
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İstanbul’da yaşayan Diyarbakırlı Kürt avukat Elican Stêrk, insan hakları, yasalar ve hukuk üzerine bilgilendirici Kürtçe videolar çekerek sosyal medya platformlarında yayınlıyor.

Avukatlık yapan Stêrk, sosyal medya üzerinden “Hiqûq Bi Kurdî” (Kürtçe hukuk) adını taşıyan kanal üzerinden videolar çekiyor.

Stêrk, Kürtlerin kendi anadillerinde yasal haklarının ne olduğunu anlamalarını ve davalarında kendilerini savunmalarını kazandıracak terimleri öğretmeyi amaçlıyor.

Yaptığı çalışmalara ilişkin Rûdaw’a konuşan Stêrk, şunları söyledi:

“Kürtçe hukuk bir ihtiyaçtı ve yapılması gerekiyordu. Biz davalara girince halkımızın hukuk bilmediğini görüyorduk.

Halkımızın haklarını daha çok bilmesi ve öğrenmesi için, davalarda kendilerini savunabilmeleri için biz de böyle bir çalışma yapalım dedik.

Videolarda yasalardan, hukuktan ve insan haklarından bahsediyorum. Bazen daha net anlaşılması için dava kararlarına da yer veriyorum.”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2018’de mezun olan Stêrk, İstanbul’da avukatlık yapıyor.

Müvekkillerine de Kürtçe olarak haklarını anlatan Stêrk, Kürtçenin her alanda kullanılmasından yana.

“Bu çalışma önayak olacak”

Rûdaw’a konuşan Stêrk şunları dile getirdi:

“Yasaları ve hukuku bilmek, su ve hava kadar gerekli bir şey. Ben bu çalışmanın diğer pek çok çalışmaya önayak olacağı kanaatindeyim.

Sadece ben değilim, diğer avukat arkadaşlarla bu çalışmayı yapıyoruz.

Ben çok iyi bir hizmet olacağını düşünüyorum. Bu bir örnek olacak, cesaret verecek ve Kürtçe diğer alanlarda da daha fazla kullanılacak.”

Kürt avukat önümüzdeki zamanlarda Kürtçe hukuk üzerine akademik yazılar da yazarak çeşitli platformlarda yayınlamayı planlıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.