Diyarbakır'da ana dil yürüyüşü: Kürtçesiz bir hayat istemiyoruz

22-02-2024
Maşallah Dekak
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Ana dil Kürtçe Yürüyüş 21 Şubat Dünya Anadil Günü
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Kürtçe üzerine çalışmalar yapan kurum/kuruluşlar, 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü'nde Diyarbakır’da yürüyüş düzenledi.

Göstericiler devlete Kürtçeyi resmi ve eğitim dili olarak tanıma çağrısında bulundu ayrıca Kürt toplumu, kurumları ve partilerine de Kürt diline sahip çıkma çağrısı yapıldı.

21 Şubat Dünya Ana Dili Günü dolayısıyla DBP ve DEM Partililer ile Kürtçe gönüllüleri bir araya gelerek Kürtçenin Türkiye'de resmi dil ve eğitim dili olmasını talep etti.

Göstericiler yürüyüş öncesi Kürtçe şarkılar söyledi, erbane çaldı. Yerel Kürt kıyafetleri giyen kadınlar, Kürtçe ile ilgili talepler içeren sloganlar attı.

Göstericiler DBP binası önünden Koşuyolu Parkı'na kadar yürüdü. Açıklama öncesinde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekildi.

Daha sonra Kürt dilinin iki ana lehçesi olan Kurmanci ve Kırmancki (Zazaca) lehçelerinde açıklama yapıldı.

"Kürtçe eğitim veren okulları açılsın"

Gösteriye katılan Mezopotamya Kültür ve Dil Derneği (MED-DER) Başkanı Dilan Güvenç, "Kürt dili eğitim dili olmalıdır. Yani dünyadaki tüm diller gibi Kürtçenin de anaokulundan üniversiteye kadar eğitimin her aşamasına dahil edilmesi gerekiyor. Kreşlerden anaokullarına üniversitelere kadar Kürtçe eğitim veren okullar açılmalıdır."

DEM Parti yetkilileri de yürüyüşe katıldı.

DEM Partisi Dil Komisyonu Eş Sözcüsü Cemile Turhallı da şunları söyledi:

"Dilimizin sadece yerel bir dil olmadığını, dilimizin uluslararası bir dil olduğunu söylüyoruz. Dilimiz için sesimizi her yerde yükseltelim. Artık Kürt dilinin zamanı geldi diyoruz."

Yürüyüşe katılanlar tek hedef etrafında toplandı. Kürtçesiz bir hayat istemediklerini söylediler.

Bir vatandaş, "Dilimiz varlığımızdır" dedi.

Rûdaw’a konuşan bir vatandaş, "Dil canımızdır, varlığımızdır, kimliğimizdir, konuşmamızdır. Dil her açıdan başarımızın temelidir” dedi.

Bir başka vatandaş ise, "Ağaç köküyle büyür, insan ise diliyle büyür. Dilimiz varlığımızdır, dilimiz her şeyimizdir” diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre; DBP, DEM Partisi ve dil kurumları, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nda toplu etkinlikler ve yürüyüşler düzenleyecek. Ayrıca yerel seçimlerden sonra dil meselesinin ana mesele olarak gündemde tutulması sağlanacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli