Celal Doğan: Lüzumsuz bir seçim!

24-10-2015
Ahmet Aslan
Etiketler Celal Doğan HDP Öcalan Gaziantep CHP
A+ A-

Gaziantep (Rûdaw) – Türkiye’nin tanınmış siyasetçilerinden, eski  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP’li Celal Doğan’ın 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye katılması medyada gündem maddesi olmuştu.

 

Öyle ki Google’da Celal Doğan ismi arandığında ilk çıkan sonuç “Celal Doğan Kürt mü?”  sorusu oluyor. Nizip’in Kürt köylerinden Çanakçı’da dünyaya gelen Doğan’ın yıllarca CHP’de siyaset yapmış olması, etnik kimliğiyle ön plana çıkmaması bu merakın temel nedeni.

 

HDP Gaziantep milletvekili Celal Doğan, 1 Kasım seçiminde aynı partiden İstanbul adayı.

 

Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Doğan, “Halkın nabzını tutabildiğimiz kadarıyla aslında bu seçim lüzumsuzdu ve seçime gerek de yoktu. Elimizdeki veriler çok büyük bir değişiklik olmadığını gösteriyor” dedi.

 

AK Parti’nin masaya yeniden oturmak için Kürt hareketini zayıflatmayı planladığını söyleyen Doğan “Mağlup ve  masaya mecbur edilmiş” bir planla Kürt sorununu çözmenin gerçekçi olmadığını söyledi.

 

İşte HDP’li Celal Doğan’ın değerlendirmeleri:

 

HDP GEÇMİŞİME UYGUN

 

Ben 68 kuşağındanım. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Hüseyin İnan benim arkadaşlarımdı. Deniz, son nefesini verirken “Yaşasın Türk ve Kürt halkının kardeşliği” demişti. O yüzden Kürt sorunundan ve hareketinden habersiz bir insan değildim. Yani HDP’ de bulunmam geçmişime uygun bir durumdur.

 

Ayrıca, Kürt siyasi hareketi ile daha önce de görüşmelerim olmuştu. 2004-2005 yılında yeni parti kurma sürecinde görüşmelerimiz olmuş ama maalesef başarılı olamamıştık. Ben HDP’ de siyaset yapıyor olmayı da tarihi bir görev sayıyorum. Çünkü benim çocuklarıma bırakacağım en büyük miras iki halkın ve diğer bütün halkların birlikte barış içerisinde yaşamasıdır. Bu nedenle HDP’ de olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.


 

KEŞKE ÖLMESELER

 

7 Haziran seçimlerinde sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la önemli bir görüşmemiz olmuştu. Benim bir siyasi deneyimim var. Oluşan yeni durumu konuştmuştuk. Orada şunu gördüm; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koalisyon hükümetine karşı negatif bir tutumu var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın kafasında çok açık ve net olarak Türkiye’nin başkanlık sistemiyle yönetilmesi arzusu var. Bu nedenle sonucu yeterli görmedi. Yaşadığımız olaylar bunların sonucudur. Keşke şiddet artmasaydı. Keşke Türkiye’de asker, polis, jandarma ve Kürt gençleri ölmeseydi ama maalesef geldiğimiz durum bu.

 

ÇIKMAZDAN ÇIKMANIN YOLU…

 

Bugün çoğu siyasetçinin öngöremediği bir sürece giriyoruz artık. Bu olumsuzluk, oluşan çatışmalı durum barış isteyen insanlara toplumun seçimde onay vermesiyle aşılabilir ancak. Bu çıkmazdan çıkış, birlikte yaşam ve barış talebini dile getiren HDP projesinin başarılı olmasından geçer. Aksi halde Türkiye çok büyük bir kaosla karşı karşıya kalır.

 

ÇÖZÜM EŞİT YURTTAŞLIK

 

Bu yaşadığımız çatışma ortamının bir sonucu yok. Aklıselim sahibi olan her insan dünya pratiğini bilen herkes halkların haklı taleplerinin sonucunun masada buluşma olduğunu bilir. Bu nedenle Kürt sorununa güvenlik meselesi olarak bakılmaktan vazgeçilmelidir. Yaşadıklarımız halkların eşit yurttaş olma taleplerinin sonuçlarıdır. Eşit yurttaşlık talebinin göstergesi ise tüm kimliklerin anayasal güvence altına alınmasından geçer.

 

28 Kürt isyanına hep güvenlik meselesi olarak bakıldığı için bir sonuç alınamadı. Bu isyanların hepsi şiddetle bastırılmasına rağmen Kürt halkının taleplerinin de ortadan kalkmadığını görüyoruz. Yapılması gereken farklı bir yöntemin artık kullanılmasıdır.

 

MASAYA MECBUR EDİLMEK…

 

Bu saatten sonra halkın eşit yurttaşlık talebinin gerilemesi sözkonusu değildir. O nedenle bu talepte bulunanlara büyük kayıplar verdirerek, boyun eğdirerek büyük zayiatlar vererek masaya mecbur ve mağlup edilmiş olarak oturtmak gibi bir felsefe gerçekçi değildir. Yaralar derinleşmeden, büyük acılar yaşanmadan,  birbirinin yüzüne bakamayacak duruma gelmeden masaya oturmak en doğru yol olur diye düşünüyorum.

 

CHP NE ÖNERİYOR?

 

Siyasi ortamda her türlü vaatte bulunmak çok kolay. Ama asıl iş sorumluluk almakta. CHP’nin Kürt sorunuyla ilgili ortaya koyduğu çözüme baktığımızda Kürtlerin demokratik haklarına değil, kültürel haklara vurgu yaptığını görüyoruz. Halbuki Kürtlerin bu coğrafyadaki talepleri sadece kültürel haklar değil. Bu konuda zaten şimdi anadilde konuşma, anadilde propaganda yapma, Kürtçe TV yayını, seçmeli derslerin verilecek noktaya gelmesi,  belli üniversitelerde Kurdoloji enstitülerinin kurulması, kültürel hakların bir kısmının eşit değil cüzi olarak verildiğini gösteriyor ama Kürtler’in taleplerinin bu olmadığını herkesin bilmesi gerek.

 

Kürtler anayasal teminat altında eşit yurttaşlık talebinde bulunuyor. Bunu sadece kendileri için değil, Türkiye’deki herkes için istiyorlar. Bu nedenle CHP’nin doğru dürüst bir planla bu soruna eğilmesi gerekiyor. Çözüme sadece seçim vaadi olarak yaklaşmak doğru değil.

 

İMRALI, KANDİL, DİASPORA

 

 Kürt sorununun temel aktörlerini bilmeden ve muhatap almadan harekete geçmek doğru değil. Kürt hareketinin gerçeklerinden birisi Abdullah Öcalan’dır. Bir başka gerçeği Kandil, bir başka gerçeği Avrupa diasporası ve bir başka gerçeği de HDP’dir.  Bu dört ayağın meseleye bakışının özünde bir farklılık yok. Temel farklılık kullanılan metotlar,  soruna yaklaşımındaki çözüm tarzlarıdır.

 

Bu nedenle bu dört ayağın demokrasi kalitesinin yükselmesinde ve Kürt sorununun çözümünde mutabık kalacağı inancındayım. Tabii ki sorunun çözümü parlamentodur, tabi ki parlamentoya bağlı kalarak çözmek gerek ama asıl aktörleri muhatap almadan çözüme ulaşmak mümkün değildir. Bu yönüyle bugün Abdullah Öcalan’ı muhatap almadan çözümü sağlayacağını düşünmek doğru değildir.

 

1 KASIM İÇİN TABLO AYNI

 

Halkın nabzını tutabildiğimiz kadarıyla aslında bu seçim lüzumsuzdu ve seçime gerek de yoktu. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidar için gereken 276 milletvekilini bulmak adına tekrar şansını denemek istedi. Bunun fayda sağlayıp sağlayamayacağını göreceğiz. AKP tek başına iktidar olmak istiyor ama bizim elimizdeki veriler çok büyük bir değişiklik olmadığını gösteriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli