Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi çağrısı

31-08-2023
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır CHP HDP DEVA DEVA Partisi Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır'da aralarında CHP, HDP ve DEVA’nın da bulunduğu 108 kurum, Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nin 'İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesini talep etti.

Diyarbakır'da 108 sivil toplum örgütü, meslek odaları ve siyasi partiler yaptıkları ortak açıklamayla Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nin İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesini talep etti.

Gündeydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin yazılı açıklamasını Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren okudu.

4 Temmuz 1980 tarihinden itibaren faaliyete geçen Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde Kürt halkının hafızından silinmeyecek ağır ihlallerin işlendiği bir merkez haline geldiğini belirten Nahit Eren, "Askeri darbe sonrasında cezaevinde tutulan mahpuslar yoğun fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kalmış; çok sayıda mahpus yaşamını yitirmiş ya da kalıcı sağlık problemlerine yakalanmıştır. Mahpus ve yakınları üzerinde yarattığı travmanın etkileri de hala devam etmektedir” dedi.

Eren, “Bütün bu yaşananlara rağmen cezaevi 40 yıl daha kullanılmış ve son olarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi olan ismiyle 2022 yılında kullanıma kapatılmıştır. Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi, ülkede hakikat ve yüzleşme mekanizmasının sağlanabilmesine aracılık edecek en önemli mekânlardan birisidir. Başta Kürtler olmak üzere, iktidardan farklı düşünenlerin hapsedilerek gerçekleştirilen hak ihlallerinin canlı bir hafıza merkezidir. Dolayısıyla hakikati ifşa, yüzleşmeyi sağlama ve insan haklarına dayalı bir yönetim anlayışının inşası için bu hafızanın diri tutulması elzemdir" diye konuştu.

Cezaevinin Anı ve Etnoğrafya Müzesine dönüştürülmek üzere özel bir şirkete ihale edildiğini belirten Eren, şunları söyledi:

"Biz aşağıda imzası bulunan sivil toplum, meslek ve iş örgütleri; Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevinin her santimetre karesinin, tarihi gerçekliğine bağlı bir biçimde, hakikat ve yüzleşme mekânı kimliğiyle, “İnsan Hakları Müzesi”ne dönüştürülmesini talep ediyor; nu amaçla proje aşamasına söz konusu döneme tanıklık edenlerin, mağdurların ve kentteki STK’lerin dahil edilmesini istiyoruz."

Bildiride, Diyarbakır Kent Koruma ve Yaşatma Platformu, Amed Şehir Tiyatrosu, MA Müzik, KASED, A4 Sanat Atölyesi, DİTAM, HDP, Yeşil Sol Parti, DBP, CHP, Deva Partisi, Saadet Partisi, PİA, Azadi Hareketi, DDKD, KKP’nin imzası bulunuyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli