Yangının felaketinin 'elektrik telleri'nden kaynaklandığı iddiaları güçleniyor

24-06-2024
Etiketler Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Mardin Yangın faciası
A+ A-

Haber Merkezi – Diyarbakır’da başlayan yayılarak Mardin'e ulaşan 15 kişinin hayatını kaybetmesine ve 78 kişinin yaralanmasına yol açan yangının çıkış nedenin elektrik kaynaklı olduğu iddiaları güçleniyor.

Yangın 20 Haziran gecesi başlamış hızla ekili alanlarda yayılmıştı. Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada çıkan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yer aldı.

Ancak Diyarbakır Valiliği ve Sağlık Bakanlığı yangının "anız yakımı"ndan kaynaklandığını açıklamıştı.

Köylüler: Yangın elektrik tellerinden çıktı

Görgü tanığı köylüler, yangının elektrik telleri nedeniyle çıktığını söyledi. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ise yangının ilk tanıklarından olan ve "elektrik tellerinden çıktı" diyen İbrahim Eren hakkında suç duyurusunda bulundu.

EMO: Yangının çıktığı yerde anız yok

Yangının elektrik kaynaklı çıktığına dair bir rapor da EMO’dan geldi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangın bölgesinde yaptığı incelemelerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, yangının çıktığı yerin ekili olduğu ve anız bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, elektrik hatlarında ciddi bakım eksiklikleri olduğu vurgulandı. İletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğu, direkteki OG sigortalarının yerinde olmadığı ve bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arkaya sebebiyet verebileceği tespit edilmiştir.

Birçok direkte kırık izolatörlerin bulunduğu ve bu durumun atlamalara sebebiyet verebileceği teknik açıdan bir veri olarak belirtilmiştir. OG hatlarda ekili tarım alanlarında ağaç direklerinin bulunması ve bu ağaç direklerin kullanılması uygun görülmemektedir. Hatların geçtiği güzergahlarda direklerin etrafında yangına karşı önlem alınmadığı, direk diplerindeki otların mevcudiyeti gibi sorunlar gözlemlenmiştir. Direk diplerinde süs betonu olmadığı, otların direk dibinde biçilmediği tespiti yapılmıştır.

OG hatlarının dibindeki ağaçların atlamaya sebebiyet verebileceği, izolatörlerdeki gevşek ve sıkı bağların tekniğine uygun yapılmadığı ve şebekelerin bakım onarımının yapılmadığı, teknik işletme sorumluluğu hizmetlerinden yararlanılmadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, parafudr olmayışının aşırı gerilimlerin oluşmasına ve dolayısıyla ark oluşumuna sebebiyet verdiği ifade edilmiştir.

Mardin Tabip Odası'ndan sağlık uyarısı

Mardin Tabip Odası, bölgede yanık tedavi ünitesi bulunmamasına dikkat çekti. Yangında yaralananların tedavi edilmesi için büyük zorluklar yaşandığını belirten Tabip Odası, bu eksikliğin bölgedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliğini gözler önüne serdiğini vurguladı.

Soruşturma devam ediyor

Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma genişletildi. Yangının kesin nedeninin belirlenmesi ve ihmali bulunanların tespit edilmesi amacıyla Jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Savcılık ön raporu: Yangın elektrik kaynaklı

Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada çıkan ön raporda, yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yer aldı.

Köylülerin ve görgü tanıklarının ifadesi ile elde edilen deliller kapsamında savcılık tarafından yangın felaketiyle ilgili ön rapor hazırlandı. Raporda, yangının elektrikli kaynaklı olduğu tespitine yer verildi. Genişletildiği duyurulan soruşturma kapsamında, detaylı raporun ilgili kurumlar da dinlendikten sonra önümüzdeki günlerde hazırlanacağı belirtildi.

Bakan Yumaklı: Diyarbakır’da 7.900 dekar tarım alanı yandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, X hesabından Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı’nı etkileyen yangınla ilgili açıklama yaptı.

Bakan Yumaklı şunları söyledi:

"Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı’nı etkileyen müessif yangın hadisesi çıktığı andan itibaren Bakanlığımızın İl ve İlçe Müdürlüklerindeki personelimiz AFAD koordinasyonunda müdahale, destek ve tespit çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir.

Hasar tespit çalışmaları tamamlandı

Çiftçilerimizin kayıp ve hasarlarına yönelik tespit çalışmaları da tamamlanmıştır.

Diyarbakır’da Çınar ilçesinde Köksalan Mahallesi, Bağacık Mahallesi, Yazçiçeği Mahallesi ve Ağaçsever Mahallelerinde 7.900 dekar tarım alanının yandığı, bunun 6.789 dekarında anız, 1.111 dekarında ise hasadı yapılmamış buğday ekili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 1 adet traktör ve 14 adet sulama tesisi yanmıştır.

Köksalan Mahallesinde 924 küçükbaş hayvan telef olurken, tedavi edilemeyecek durumda ağır yaralı 83 küçükbaş hayvan Et ve Süt Kurumuna kesime gönderilmiştir. ESK bu hayvanları sahiplerinden nakliye primi vererek satın almıştır. 190 hayvan ise yerinde tedavi edilmiştir.

Mardin’de 7.000 dekarlık tarım alanı yandı

Mardin’de Mazıdağı İlçesinin Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri ile Kelek Mezrasında 7.000 dekarlık tarım alanının yandığı tespit edilmiştir. Bunun 4.000 dekarı hasadı yapılmamış buğday alanı, 3.000 dekarı anızdan oluşmaktadır. Ayrıca çiftçilerimizin bazı sulama ekipmanları zayi olmuştur. Mardin’de ekiplerimize bildirilen veya tespit edilen hayvan kaybı bulunmamaktadır.

İl ve ilçe müdürlüklerimiz, bütün personeliyle bitkisel ve hayvansal üretim yapan çiftçilerimize destek olmayı sürdürecektir.

Ayrıca yanan alanlarda biyoçeşitliliğimizin hızlıca eski haline dönmesi ve alanın daha da zengin bir biyoçeşitliliğe kavuşması için; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından alanda hem rehabilitasyon çalışmaları hem de yaban hayatını iyileştirici faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Devletimiz ilgili bütün kurumlarıyla bölgede yaraları sarmaya devam edecektir.

Yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Can kaybı 15’e yükseldi

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Köksalan Mahallesi'nde 20 Haziran'da saat 22.15'te başlayan ve rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangın Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahalleleri istikametine ilerlemiş, yangın ekiplerin ve vatandaşların yoğun çalışması sonucu kontrol altına alınmıştı.

ilk etapta 11 kişinin yaşamını yitirdiği yangında hastanede 4 yaralının daha hayatını kaybetmesi ile can kaybı 15'e yükseldi. Yaşamını yitirenlerin kimlik bilgileri şöyle: 

Mazıdağı ilçesinin Yücebağ Mahallesi'nde Şeyhmus Demir (17), Hasan Demir (40), Mazhar Demir (28), Nuri Demir (38), Sinan Deviren (24), Remzi Yılmaz (25), Resul Yılmaz (18), Azat Yılmaz (23), Taliha Demir (59), Fadıl Demir (52), Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi'nde Ubeydullah Buğdaycı (30), Abdurrahman Buğdaycı (15), Çınar'ın Yazçiçeği Mahallesi'nde İsmail Yardımcı (46), Kerime Erdemli (55) ve Zekiye Erdemli (58).

Yangında ayrıca 556 küçükbaş öldü, 250 yaralı hayvan da sahiplerinin rızasıyla Et ve Süt Kurumu’na kesime gönderildi.

120 hayvanın ise bölgedeki veterinerler tarafından tedavileri yapıldı.

Türkiye İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu da  Diyarbakır Valiliği’ne 3, Mardin Valiliği’ne ise 2 milyon lira kaynak aktarıldığını açıkladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.