İzmir-Aliağa’da protestolar dinmiyor: ‘Bu gemi bir ölüm gemisi’

22-07-2022
Ömer Sönmez
Etiketler İzmir Aliağa Nae Sao Paulo Gemi söküm
A+ A-

İzmir (Rûdaw) – Sao Paulo gemisinin İzmir’de sökülmesine ilişkin konuşan Kemalbay, “Bu gemi kirli bir gemi, bir ölüm gemisi. Bir yere atıp kurtulmak istedikleri ve bunun için planlar yaptıkları bir gemi. Kendi limanlarında kendi döküm sektörlerinde temizlemiyorlar. Bu gemileri Hindistan gibi, Türkiye gibi ülkelere gönderiyorlar” dedi.

Brezilya’ya ait NAe Sao Paulo adlı savaş-uçak gemisinin söküm için İzmir’in Aliağa ilçesine gelecek olmasına dair tepkiler ve bölge halkınca yapılan protestolar dinmiyor.

Henüz İzmir’e ulaşmayan geminin içinde kansere neden olan 900 ton asbestin olduğu iddia ediliyor.

Kurum, inisiyatif ve insan hakları ile ekoloji örgütleri Brezilya gemisinin gelmesine karşı eylemlerini aktif şekilde yürütüyor.

Konuya ilişkin Rûdaw’a görüş veren biyolog Özgül Çağlar, şöyle konuştu:

“Sadece 5 sefer Fransa’da nükleer denemelere katılmış bir gemi bu. Herkes asbest üzerine yoğunlaşıyor ama sadece asbest değil, insanlarda ölüme yol açan, zeka geriliğine yol açan maddeler var. Bizler zarar göreceğiz. Biyoçeşitliliğimiz zarar görecek.”

“Yerel yönetim ve iktidar yol veriyor”

Yeni Foça Forumu üyesi Nermin Korkmaz ise şunları söyledi:

“Çok kızgınım. Çok öfkeliyim. Çünkü bunu başımıza bela eden yöneticiler var. Hem yerel yönetim hem iktidar buna yol veriyor.”

Uzmanlara göre ise gemideki atıklar ve 900 tona yakın asbest toplum sağlığına zarar verecek ve ekolojik tahribat yaratacak.

“Bütünüyle zararlı”

Kimya mühendisi Prof. Dr. Ertuğrul Barka, şöyle konuştu:

“Bu gemi bütünüyle zararlıdır. Basel Konvansiyonu’na göre bu tehlikeli atıkların uluslararası olarak devredilmesi mümkün değildir.

Türkiye de Basel Konvansiyonu’nu imzalayan ülkelerdendir. Bu gemi bütünüyle radyoaktivite saçtığı için tehlikeli atıktır ve yasal olarak gelmesi mümkün değildir.”

2021 yılında gemi söküm ihalesini alan firma ise iddiaların aksine gemide sadece 9 ton asbestin olduğunu belirtti.

Ege İşçileri Birliği Sözcüsü Sonay Tezcan ise şu değerlendirmede bulundu:

“Gemi söküm havzası gerçekten iş kazalarının, asbest kurşun gibi zehirli maddelere maruz kalmanın çok yoğun yaşandığı yerler. İş güvenliği önlemleri işçiler bazında alınmıyor.

İşçilere ekipman verilmiyor. Sao Paolo gemisi işçi arkadaşlar tarafından tedirginlikle karşılanıyor.”

“Ölüm gemisi”

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay söküme ilişkin “Bu gemi kirli bir gemi, bir ölüm gemisi. Bir yere atıp kurtulmak istedikleri ve bunun için planlar yaptıkları bir gemi. Kendi limanlarında kendi döküm sektörlerinde temizlemiyorlar. Bu gemileri Hindistan gibi, Türkiye gibi ülkelere gönderiyorlar” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli