Türkiye’de basın kartı alma şartları değiştiririldi

21-05-2021
Rûdaw
Etiketler Türkiye Basın kartı Değişiklik
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, basın kartı yönetmeliğinde yeniden değişiklik yapıldı. Buna göre basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlar arasına “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek" suçlarından hüküm giymemiş olma şartı getirildi.

Sürekli basın kartı iptali şartlarında da değişikliğe gidildi. Buna göre sürekli basın kartı sahiplerinin, “Milli güvenliğe ve kamu düzenine açıkça aykırı faaliyetlerde bulunması veya bu faaliyetlere açıkça destek vermesi; şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturması; suça tahrik veya teşvik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak faaliyetlerde bulunması” durumunda kartları iptal edilebilecek.

Karar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla alındı ve Resmi Gazete’de yayınlandı.

Türkiye, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 153'üncü sırada yer alıyor

Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yüzlerce gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi ve bu gazetecilerin sarı basın kartlarının yeniden verilmesi yönünde yaptıkları başvurular cevapsız bırakıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün açıkladığı, 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne  göre Türkiye, 180 ülke arasında 153'üncü sırada yer alıyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre de halen cezaevlerinde 43 tutuklu gazeteci bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli