Ankara (Rûdaw) - DEM Parti'nin İmralı heyeti, Abdullah Öcalan ile yaptıkları ikinci görüşmenin ve Kürdistan Bölgesi'ndeki temaslarının ardından görüşmelerini tamamladı. gelişen yeni sürece ilişkin Türkiye'de yaşayan etnik grupların ne düşündüğü merak konusu.
Barış süreci ve Kürt sorununun çözümü tüm toplumu etkileyeceği için, bu süreç tüm siyasi taraflar ve toplumsal kesimler tarafından yakından takip ediliyor.
Türkiye'de Lozan Antlaşması ile Ermeni, Rum, Yahudi ve Süryaniler gibi gayrimüslim azınlıklara resmî statü tanınmış ve kendi okullarına sahip olma hakkı verilmiştir. Ancak siyasi statülerine rağmen, bu gruplar sürekli olarak ırkçı saldırılara ve asimilasyon politikalarına maruz kalmıştır.
Azınlıklara mensup gazeteci ve yazarlar, Türkiye'nin demokratikleşmesini istiyor ve "Demokratikleşme olmadan barış süreci olmaz" görüşünü savunuyor.
1 Aralık 2024'ten bu yana Türkiye'deki siyaset, toplum ve medya dünyasının ana gündem iyeni süreçle meşgul.
Ermeni gazeteci ve Agos Gazetesi'nin Ermenice bölümü editörü Pakrat Estukyan, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Türkiye yeni süreçle birlikte demokratik bir dönüşüm yaşamalı ve azınlık grupları taleplerini özgürce dile getirebilmelidir" dedi.
Estukyan, azınlık gruplarının mevcut durumuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Tek tek Ermeniler için, Ezdiler için, Lazlar için, Çerkezler için, Kürtler için hangisi iyidir diye bir kavram yok. Memleketin demokratikleşmesi herkes için iyidir. Şu anda sorun halen yürümekte olan sürecin sahibinin belli olmayışıdır. Türkiye ancak o aşamayı geçtikten sonra geleceğine daha güvenli bakacaktır ve Türkiye'de yaşayan bütün halklar da."
Türkiye'de Yunanca yayın yapan ve bu yıl 100. yıl dönümünü kutlayan Apoyevmatini Gazetesi'nin gazetecilerinden Mihail Vasiliyadis ise, azınlıkların anayasal güvencelerinin sağlanması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Benim bu demokratikleşme olabileceğine inancım pek yok. Demokratikleşme olmayınca da bütün bunlar bence havaya gider. Azınlıkların korunacağı bir anayasaya ulaşmak.İster 1800 kişi olsun, ister birkaç milyon olsun. Ama demokratikleşme.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın