Ankara (Rûdaw) - PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısından sonra yeni bir aşamaya geçen sürece ilişkin gözler DEM Parti heyetinin İmralı ziyareti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak görüşmeye çevrildi.
DEM Parti yetkilileri, yasal bir zeminin oluşturulması gerektiğini ve PKK'nin kongresini gerçekleştirmesi için uygun bir ortamın yaratılması gerektiğini açıkladı.
PKK'nin silah bırakma ve kendini feshetme süreci şu anda durağan bir süreç olarak yorumlanıyor. DEM Parti ve muhalefet kesimleri hükümetten daha fazla adım atmasını istiyor. Ancak şimdiye kadar parlamentoda yasal bir zemin için herhangi bir çalışma yapılmadı.
DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık, hükümetin genel af yasası çıkarmasını istedi. Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı da, Türkiye Parlamentosu'nun PKK'nin kongre ve silah bırakma sürecinde bazı yasalar çıkarması, Parlamentoda bu konuda görüşmeler yapacak bir komisyon kurulması gerektiğini söylüyor. Saadet Partisi Başkan Yardımcısı ise sürecin ilerlemesi için partilerin taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.
Öte yandan, parlamento bünyesinde ortak bir komisyon kurulmasından bahsediliyor ancak şimdiye kadar bu konuda herhangi bir sonuç elde edilmedi ve adım atılmadı.
Birçok kesim, Erdoğan ve DEM Parti görüşmesinden sonra bazı adımlar atılacağı inancında.
"Tutukluların serbest bırakılması gerekiyor"
DEM Parti milletvekili Sırrı Sakık, hükümetin atması gereken adımlarla ilgili şunları söyledi:
"Şu anda parlamentodayız. Eğer adres parlamento ise her şeyi bilmemiz gerekiyor. Hangi adımların atılacağını bilmemiz gerekiyor. Şu anda cezaevlerinde binlerce hasta tutuklu var, bunların serbest bırakılması gerekiyor. Zaten Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarımız suçsuz yere tutuklandılar. Eğer halk arasında bir güven oluşturmak istiyorlarsa bir saat içinde onları serbest bırakabilirler."
Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP, bir süredir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması konusu nedeniyle PKK'nin silah bırakma gündeminden uzak kalsa da, diğer muhalefet tarafları ikinci aşamaya geçmek için başlangıçta ortak bir komisyon kurulması konusunda hemfikir.
Yasal düzenleme ve komisyon kurulması
Rûdaw’a konuşan Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı Kani Torun silah bırakma ardından yasal düzenlemelerin olacağına inanıyor. Torun bu konuda şunları söyledi:
“Meclis bence silahların bırakılma aşamasında, kongre toplandıktan sonra bırakılma aşamasında gerekli yasal düzenlemeleri yapacak. Ve bu aşamada Türkiye'de belli anlamda silahı bırakanlar ne olacak vs. bu konularda mecliste bir komisyon olursa bu konu mecliste görüşülecek.”
Saadet Partisi Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya ise Rûdaw’a şunları söyledi:
“İkinci adıma nasıl geçileceğine dair bir fikir beyanları var ama bu işin merci, mecrası parlamentodur. Bu parlamentoda siyasi partiler olarak taşın altına elimizi koyalım. Gelin işte her parti buraya, her grup buraya komisyona üye versin. Komisyon bir çalışmaya başlasın. Böyle bir net bir yol haritasına henüz ulaşabilmiş değiliz."
Umutlar Ramazan Bayramı sonrasına kaldı
Türkiye halkının büyük bir kesimi, süreci canlandırmak için umutlarını Ramazan Bayramı'ndan sonra gerçekleşmesi beklenen DEM Parti heyeti ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesine bağlamış durumda.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın