‘Almanya Cumhurbaşkanı’nın Kürtçe konuşması pozitif bir mesaj’

21-02-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Mehmet Tanrıverdi Almanya Kürt Toplumu Frank-Walter-Steinmeier
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Almanya Kürt Toplumu (KGD) Başkanı Mehmet Tanrıverdi, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Kürtçe mesajının Kürt kimliğinin tanınmasına dönük önemli bir adım olduğunu söyledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter-Steinmeier, başkent Berlin'deki tarihi Brandenburg Kapısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye, Suriye ve Rojava’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenleri andı.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, mesajının sonunda Kürtçe, Arapça ve Türkçe “Biz her zaman yanınızdayız” dedi. Konuşmanın Kürtçe metni, Almanya Cumhurbaşkalığı’nın resmi sitesinden de yayınlandı.

Rûdaw TV yayınına katılan Almanya Kürt Toplumu (KGD) Başkanı Mehmet Tanrıverdi, “Biz bunu çok pozitif bir mesaj olarak görüyoruz. Almanya’ya Kürtlerin göçü 60 yıl öncesine dayanıyor ve ilk defa bir cumhurbaşkanı Kürtçe mesaj paylaşıyor. Gerçekten bu bizim için bir rüyaydı ve Kürt kimliği için ilerici bir adımdır. Bu yüzden selamlıyoruz” dedi.

Törenini organize ederek Steinmeier'i davet eden Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Alman-Suriye Yardım Derneklerine başvurduklarını ve törene katılmak istediklerini ancak dışarıda bırakıldıklarını belirten Tanrıverdi, bu nedenle Cumhurbaşkanı’na mesaj ilettiklerini söyledi.

Bir hafta önce KGD adına Steinmeier’e mesaj gönderdiklerini belirten Tanrıverdi, “Tarihi Brandenburg Kapısı'nda depremde hayatını kaybedenler için bir konuşma yapacağını biliyorduk. Depremde hayatını kaybedenlerin büyük çoğu Kürt, bu nedenle mesajının Kürtçe olmasının önemli olacağını belirttik. Cumhurbaşkanı bu mesajımızı dikkate aldı ve resmi sayfasında mesajını Kürtçe de paylaştı. Çok mutlu olduk bunu Kürt kimliğinin tanınmasına dönük bir adım olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

Almanya’da yaklaşık 1.5 milyon Kürdün yaşadığını hatırlatan Tanrıverdi, depremden sonra harekete geçtiklerini ve KGD olarak topladıkları yardımları Barzani Yardım Vakfı aracılığı ile deprem bölgelerine gönderdiklerini söyledi.

Maraş depremlerinin ardından Almanya hükümeti, depremden etkilenen Türkiye vatandaşları için vize kolaylığı kararı almıştı.

Mehmet Tanrıverdi, Alman hükümetinin kararının memnuniyet verici olduğunu belirterek, Almanya’da akrabaları olanların 3 ay boyunca vizede yararlanabileceklerini belirtti. Tanrıverdi, aynı kararın Rojava Kürtleri için de geçerli olmasını beklediklerini kaydetti.

Almanya Kürt Toplumu olarak 175 bin euro topladıklarını ve bunun bir kısmını Efrin’deki ailelere gönderdiklerini dile getirdi. Tanrıverdi, “Yine kimsesiz çocuklar ve kadınlar için de bir projemiz olacak” diye konuştu.

Tanrıverdi, Alman dostlarının da depremzedeler için toplanan yardımlara destek verdikleri bilgisini paylaştı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli