Süryaniler 100. YIL’a hazırlanıyor

20-01-2015
İnan Gedik
Etiketler HDP Süryani milletvekili Erol Dora
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Süryani soykırımı olarak adlandırılan “Seyfo”nun 100’üncü yılında uluslararası toplumun gündemine gelmesi için Süryaniler çalışmalara başladı. 

 

1915’te yaşanan olayların anılması ve yaşananların “soykırım” olarak tanınması için Ermeniler’in ardından Süryaniler de harekete geçti. Süryani Ortodoks Kilisesi uluslararası topluma bir mektup yazdı. Mektupta, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 500 bin kişinin öldürüldüğü, binlerce kişinin ise zorla Müslümanlaştırıldığı ifade edilerek, mal varlıklarının da gasp edildiğine dikkat çekildi.

 

Rûdaw’a konuşan HDP’nin Süryani milletvekili Erol Dora, “Süryani/Asuri soykırımıyla” ilgili tüm dünyada etkili anmalar düzenleneceğini belirtti. Süryani Ortodoks Patrikliği’nin kendisine bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda soykırımın anılması yönünde bir karar aldığını belirten Dora, 2015’deki kilise etkinliklerinin de kaybedilenlere adanılacağını söyledi.

 

Dora, olayların üzerinden 100 yıl geçmesine karşın insanların yaslarını dahi tutamadıklarını belirterek, “Çünkü insanlar bunu tartışamamış ve bununla yüzleşememiştir. Türkiye kamuoyunun çoğu böyle bir şeyin olduğunun farkında bile değil. Çünkü devlet insanları farklı şekilde bilgilendirdi” dedi.

 

Dora, IŞİD saldırılarına da dikkat çekerek şöyle dedi:

 

“IŞİD Musul’a saldırdığında Asuri, Süryani, Keldani, Ermeni, Ezidi, Şii Türkmen ve Kürt, kim varsa  Musul’dan kovdu. Bunların malını mülkünü elinden aldı. Ardından Şengal’e ve Ninova Ovası’na saldırdı. 160 bin insan oradan kaçtı. Ağırlıklı olarak Ezidiler ve Süryaniler mağduriyetler yaşadı.”

 

Olayı “yeni soykırım” ya da “neo-genocide” olarak tanımlayan Dora, “İnsanları kendi yaşam alanlarından söküp attığınızda o kültür başka bir yerde yaşayamaz. Dolayısıyla Şengal ve Ninova’da Asuri ve Süryaniler’e yapılanları, Kobane’de Kürtler’e yapılanları bir neo-genocide olarak değerlendiriyoruz” dedi.

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı sırasında Ermeni ve Asuri / Süryaniler’e yaptığı katliam “soykırım” olarak adlandırılıyor. Asuri / Süryaniler soykırımı “Seyfo” (kılıç) olarak adlandırıyor.

 

Olayları İsveç Parlamentosu, 2010 yılında “soykırım” olarak tanıdı. Süryani tezlerine göre o dönemde 500 bin kişi yaşamını yitirdi. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli