İzmir (Rûdaw) - İzmir, Ege Denizi'ni yasa dışı yollardan aşarak Avrupa'ya geçebilen göçmenler için bir ara durak durumunda. Ancak göçmenler Ege Denizi’ni aşmayı başarsalar bile Yunanistan tarafından sık sık Türkiye’ye geri gönderiliyor. Hatta geri itilenlerin bir kısmı Ege’nin sularında boğuluyor. Son zamanlarda, hava koşulları nedeniyle mültecilerin İzmir’den çıkışı bir nebze azalmış durumda. Ancak Suriyeli ve Afrikalı mülteciler her zamanki gibi Yunanistan'a geçişin yollarını arıyor.
Mülteci örgütlerine göre, Türkiye'deki ekonomik kriz, iktidar ve muhalefetin baskısı ile halkın tutumu, mültecilerin her zamankinden daha fazla gelecek kaygısı taşımasına neden oluyor.
35 yaşındaki Sudanlı mülteci Mansur İdris, Avrupa’ya yasadışı yollardan girmek için bir yıl önce ülkesini terk etti. Mansur şu anda Basmane semtinde çalışıyor ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gidebilmek için en az 5 bin dolar toplamaya çalışıyor.
Mansur İdris, “Durumumuz çok kötü. Bazı mülteciler Avrupa'ya geçebilmek için bir kez denize giriyor, bazıları 7-8 kez gidiyor. Artık herkes kaderi ile baş başa kalmış durumda. Avrupa bizim için iyi. Ülkemizde durum çok kötü ve karmaşık” diye devam etti.
30 yaşındaki Haysem Alhumsi Suriyeli de bir mülteci ve 8 yıldır İzmir'de yaşıyor. Bir falafel dükkanında çalışara ailesini geçindiriyor. Suriyeli mültecilere yönelik kötü muameleden rahatsız olsa da mevcut tehlikeler nedeniyle yasadışı yollardan Avrupa'ya geçmek istemiyor.
Haysem Alhumsi de "Buradaki çalışmalarımız iyi, kötü değil. Resmi kimlik ve belgeleri olanlar için sorun yok. Bazı baskılar var ama burada yaşamak zorundayız” dedi.
İzmirlilere göre özellikle Afrika ülkelerinden gelen mültecilere yönelik ciddi baskılar oluşmuş ve çok sayıda mülteci sınır dışı edilmiş.
Konak ilçesine bağlı Altınordu mahallesi muhtarı Veysi Çalhan, "Basmane’de çok sayıda mülteci var. Bir ara Afrikalılar çoğaldı ama devlet bir şekilde sayılarını azalttı. Şimdi buradaki esnafın yüzde 20'si Suriyeli” diye konuştu.
Liberyalı bir mülteci olan Musa, "Bazen sokaklarda yaşıyoruz ve bu çok zor oluyor. Resmi belgelerimiz olsa bile bizim için sorunlar çıkabiliyor. Şimdi Avrupa'ya gidemem. Ama burada iş arıyorum” diye konuştu.
İzmir'de resmi olarak 150 bin civarında Suriyeli sığınmacı yaşıyor ancak derneklerin verdiği bilgilere göre bu sayı 250 binin üzerinde. Söz konusu örgütlerin elinde sayılarına dair resmi bir istatistik bulunmamakla birlikte izmir’de çok sayıda Afrikalı mülteci de yaşıyor.
Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, iktidar ve muhalefetin söylemleri ile halkın tavrı mültecilerin gelecekleri konusunda her zamankinden daha fazla kaygı duymalarına neden oluyor. Bu yüzden bazıları her şeyi göze alarak yasa dışı yollardan Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın