Diyadin Fırat: HDP Meclis’ten çekilsin

19-08-2019
Rûdaw
Etiketler Diyadin Fırat Kayyum Diyarbakır HDP Van Mardin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – HDP’li Kürt siyasetçi Diyadin Fırat, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki göstererek, “Bu halkın iradesine darbedir. Bu ne ahlaka, ne vicdana ne de hukuka sığar” dedi.

 

Rûdaw bültenine katılan Diyadin Fırat, Türkiye İçişleri Bakanlığınca belediye başkanları görevden alınan HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanması kararını değerlendirdi.

 

“Halkın iradesine sadece 120 gün halkın iradesine tahamül edebildiler” diyen Fırat, “Halkın iradesine darbe yapanlar kendilerine demokratım diyemez, cumhuriyetim, hak ve adalet savunucusuyum diyemez” ifadesini kullandı.

 

Kayyum sırasının CHP’li belediyelere de geleceğini savunan Fırat, “İktidar Kürtlerden yerel seçimlerde kaybettiği 5 büyük kentin intikamını alıyor. Bu kentlerde Kürt oyları sonucu belirledi. CHP bu kayyumlara tepki göstermezse sıra onlara da gelecek. Demokraside birleşmezlerse sıra onlara da gelecek. Sıra İstanbul, Ankara, Antalya ve Adana’ya da gelecek” diye konuştu.

 

Fırat, “Bu halkın iradesine darbedir. Bu ne ahlaka, ne vicdana ne de hukuka sığar. Bu gösteriyor ki bu ülkede sandığın bir anlamı kalmamıştır. Cumhurbaşkanı daha önce de HDP kazanırsa kayyum atayacaklarını söylemişti. Sistem başkanlık sistemi değil, kayyum sistemidir” dedi.

 

HDP’nin çok önemli bir karar alması gerektiğini dile getiren Diyadin Fırat, “HDP meclisten ve belediyelerden tümden çekilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atandı

 

Türkiye İçişleri Bakanlığı, haklarında “terör” suçundan soruşturma bulunan Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine bu kentin valilerini atadı.

 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Anayasanın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 45 ve 46'nci maddeleri kapsamında Diyarbakır'a Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu atandı.

 

İçişleri Bakanlığı, görevden uzaklaştırdığı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün yerine kayyum olarak Mardin Valisi Mustafa Yaman'ı atadı.

 

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın yerine de Van Valisi Mehmet Emin Bilmez görevlendirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli