Erzincan (Rûdaw) – Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan facianın ardından arama çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise toprak ve suda insan sağlığını tehdit edecek kirlilik tespit edilmediğini açıkladı.
İliç’e bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları, 7’inci günde devam ediyor. Bölgede 2 bin 700 personel görev yapıyor.
Günde ortalama 1.500 iş makinası çöken toprağı temizlemek için çalışıyor ancak bölgede 400 bin kamyon toprak olduğu tahmin ediliyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Rûdaw muhabirine çalışmalardaki son durumu anlattı
Yerlikaya, "Sabırlı Deresi'nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1,2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3,5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var. Her iki tepeye radarlar koyduk. Bir yandan iş sağlığı ve güvenliği, bir yandan da zamanı olabildiğince en verimli kullanmanın yarışını yapıyoruz. Hepimizde büyük bir hırs ve kararlılık var. En büyük amacımız bir an önce müjde vermek” dedi.
Felaketin yaşandığı altın madeninin işletmecisi Anagold Madencilik şirketinin çevre izin ve üretim lisansı iptal edildi. Madende 112 metrelik yükseklikteki yığında 20 milyon metreküp hacimlik bir kütlenin kayarak ve 177 bin metrekarelik bir alanı etkilediği görülüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da, arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili son bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı.
Bayraktar, “Aslında bu bölge tahliye edilmeye başlanmış durumda. Arama faaliyeti ile ilgili büyük bir çalışma söz konusu. Allah’ın yüzümüze bakmasına ihtiyacımız var. Burada çevre ile ilgili alınması gereken tedbirler söz konusuydu. Su ve toprak numuneleri temiz çıktı. Buradaki toprağın tamamını kaldırmak durumundayız. Burada halk sağlığına zarar verecek hiçbir şey bulunmuyor şu anda. Arama faaliyeti ile ilgili bir sonuç almayı ümit ediyoruz. Çevre izin belgesi burada tamamen iptal edilmiştir. Esas itibariyle faaliyet izin belgesi olmayan bir madenin çalışması mümkün değildir. Şu anda çevre izin belgesinin verildiği şartlar ortadan kalkmıştır” dedi.
Meclis'te yaşanan facianın tüm yönleriyle araştırılması için komisyon kurulması kararlaştırıldı. Bölgede bulunan CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül de Rûdaw’a konuştu
Sarigül, “Bizim Türkiye olarak bu tüp olaylarda Doğal Afetler ve Deprem Bakanlığını kurmamız gerekiyor, mutlaka kurulmalı ve işin ehli insanlar gelip çalışmalı. Umutlar ne yazık ki her saniye daha fazla tükeniyor, kayıplar bizi derinden üzmüştür” diye konuştu.
Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan merkezde çalışmalar devam ediyor. 210 bin metrekarelik alan 8 sektöre ayrılarak termal ve manyetik dronlar toprak altı görüntüleme cihazları, georadar, dronlar ve fiziki arama ile havadan ve karadan sürekli taranıyor.
#Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan facianın ardından arama çalışmaları devam ediyor pic.twitter.com/pm1SZCpilt
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) February 19, 2024
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın