Cumartesi Anneleri, 1994’ten beri kayıp olan Aydoğan’ın akıbetini sordu

18-11-2023
Ömer Sönmez
Etiketler Cumartesi Anneleri Nihat Aydoğan Faili meçhul cinayetler
A+ A-

Haber Merkezi – Cumartesi Anneleri, 973’ncü hafta eylemlerinde 1994’ten beri kayıp olan Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu. Cumartesi Anneleri’nin eylemine müdahale olmadı ve gözaltı yaşanmadı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, 973’ncü hafta eylemlerinde meydanda açıklama yaptı.

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya da 8 Kasım'da Meclis'teki Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kendisine sorulan bir soruya verdiği yanıtta, "Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa sürede çözüm üreteceğiz" demiş, Yerlikaya'nın açıklamasının ardından Galatasaray Meydanı, tekrar Cumartesi Anneleri'ne açılmıştı.

Etraflarında az sayıda sivil polis bulunan kayıp yakınları, önceki hafta Galatasaray Lisesi önünde açıklama yaptıktan sonra meydana karanfil bırakarak eylemlerini sonlandırmıştı.

Bu hafta ise meydanı çevreleyen polis bariyerleri önünde açıklama yapıldı.

Kayıp yakınları adına açıklamayı okuyan Sebla Arcan, “25 Ağustos 2018 tarihinden beri yasak ve polis şiddeti ile engellenen buluşmalarımızı gerçekleştirebilmek için verdiğimiz ısrarlı mücadele sonucunda, iki haftadır, yeniden, kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dayız” dedi.

Kayıp yakınları bu hafta Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’dan yapılan açıklamada “39 yaşındaki Nihat Aydoğan Mardin Midyat/ Doğançay köyünde yaşıyordu. Korucu olmak istemeyen Doğançaylılar üzerinde yoğun bir baskı vardı. Daha önce gözaltına alınıp ağır işkence gördükten sonra serbest bırakılan Nihat Aydoğan da güvenlik güçlerinin tehdidi altındaydı. 30 Kasım 1994 sabahı erken saatlerde Aydoğan ailesinin evi çok sayıda özel tim, asker ve korucu tarafından basıldı. Eşi ve çocuklarının önünde darp edilen Nihat Aydoğan elleri ve gözleri bağlı, kanlar içinde önce Midyat Jandarma Karakolu’na, oradan da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Nihat Aydoğan’dan bir daha haber alınamadı” denildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli