Alevillerin Muharrem Orucu yarın başlıyor

18-07-2023
Etiketler Muharrem Orucu Aleviler
A+ A-

Haber Merkezi - Alevilerin tuttuğu Muharrem Orucu, 19 Temmuz Çarşamba günü başlıyor. 12 gün süren orucun ardından aşure paylaştırılacak.

Kurban Bayramı’ndan 20 gün sonra başlayan Muharrem orucu, M.S. 680 tarihinde bugünkü Irak sınırları içerisinde Kerbela kentinde Yezit tarafından katledilen İmam Hüseyin ve 71 inanan için Alevi toplumunca tutulan Yas-ı Muharrem orucu yarın başlıyor.  

Muharrem ayında tutulan oruç kimi yörelerde 10, kimi yörelerde de 12 gün olarak tutuyor.

Kürt Alevilerin üç gün tutulan Masum-u Pak Orucu’nun ardından bugün de Ana Fatma Orucu tutuluyor. Ana Fatma Orucu yöreden yöreye farklılık gösteriyor.

19 Temmuz Çarşamba günü ise 12 gün tutulmak üzere Muharrem Orucu başlayacak. Bazı yörelerde 12 İmam, Aşır Orucu da denilmektedir. 12 gün süren orucun ardından aşure paylaştırılacak.

Aleviler Kerbela'da katledilen 71 kişinin ölürken çektiği acıları hissedebilmek için, 12 gün boyunca orucu yas havasında tutuyor. Oruç boyunca et yenmiyor, hayvan kesilmiyor ve şenlik düzenlenmiyor. Orucun son günü yeniden dirileceğine inanılan İmam Mehdi için yarım gün oruç tutuluyor ve aşure yapılarak dağıtılıyor. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli