Erbil (Rûdaw) - AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Kürtçe tabelalara vergi indirimi hakkındaki açıklamasını “ayrımcılık” ve “tahrik” olarak değerlendirdi. Ekinci, “Bu girişim Kürtçenin gelişimine bir katkı sağlamak değil aksine geliştirme yolunda atılan ve atılacak olan adımların önünü kesme provokasyonu olacaktır” dedi.
Kürtçenin önündeki bir çok engelin AK Parti hükümetleri döneminde ortadan kaldırıldığını dile getiren Ekinci, DEM ve öcüllerinin Kürtçe seçmeli derslere bile karşı çıktıklarını belirtti.
Azmi Ekinci ayrıca yazılacak yeni anayasanın etnik, bölgesel, dini ve mezhepsel milliyetçiliklerin ortadan kaldırıldığı bir dönemi başlatacağını söyledi.
AK Parti Kürtçe konusunda devrim niteliğinde adımlar attı”
Rûdaw’dan Hawar İsmail’e konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, AK Parti’nin Kürt dili ve kültürünün serbest hale gelmesi için geçmişte attığı adımların devam edip etmeyeceği şeklindeki sorusuna, “Dediğiniz gibi Kürtçenin önündeki bir çok engeli kaldıran AK Parti hükümetleridir. TRT KURDİ’nin kurulması ve 24 saat Kürtçe yayın yapması, okullarda Kürtçe seçmeli dersin getirilmesi, bazı üniversitelerde Kürdoloji bölümünün açılması, mahkemelerde Kürtçe savunma hakkının getirilmesi ve bir çok AK Partili belediyelerde de Kürtçe tabelaların kullanılması gibi Türkiye’de devrim niteliğinde bir çok önemli adımlar atılmıştır” yanıtını verdi.
Ekinci, “Bugün DEM Partili belediyelerin Kürtçe tabela kullanabilmeleri dahi AK Partinin yaptığı düzenlemelere dayanılarak yapabilmektedirler” dedi.
“Bu girişimi Kürtçenin gelişimine katkı değil aksine provokasyondur”
DEM Parti'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak, geçtiğimiz günlerde Kürtçe isimleri tercih edecek olan işletme sahiplerine vergi indirimi uygulayacaklarını açıklayarak, “Bu coğrafyanın zenginliği olan Kürtçenin yaşaması için pozitif bir ayrımcılıktır” demişti.
Konu hakkında soruyu yanıtlayan AK Partili Ekinci, “DEM Partili Diyarbakır Belediyesinin zaten serbest olan Kürtçe tabelalarını yaygınlaştırmak için vergi indirimi uygulamasına gideceği haberlere yansıdı. Ancak aynı indirimi Türkçe tabelalara uygulamaması bir ayrımcılık olacaktır. Bu da DEM Partinin bugüne kadar yaptığı gibi bundan sonra da Kürtçe ve Kürtler üzerinden dil ve etnik ayrışmayı/ayrıştırmayı tahrik etmeye matuf politik bir malzeme olarak kullanmak istediğinin bir göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.
Ekinci şu ifadeleri kullandı:
“Başka bir deyimle DEM Partinin bu girişimi Kürtçenin gelişimine bir katkı sağlamak değil aksine geliştirme yolunda atılan ve atılacak olan adımların önünü kesme provokasyonu olacaktır. Aynı zamanda bu tarz uygulamalar, Türkiye’nin diğer bölgelerinde haklı olarak reaksiyoner çıkışlara zemin hazırlayacağından dolayı müsaade edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Adil ve doğru olan şey Türkçe tabelalara uygulanan vergi neyse Kürtçe tabelalara da aynısının uygulanmasıdır. Bunun tersi de doğrudur.
Aynı şeyi DEM Parti milletvekilleri her gün iç tüzüğe aykırı olduğunu bile bile Türkiye Büyük Millet Meclisinde 3-5 kelimeden ibaret olan Kürtçe veya başka bir dilden selamlama cümlesi kullanmaktadırlar. Halbuki ne iç tüzüğün değişimi ile ilgili ne de Kürtçenin gelişimi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine getirdikleri veya önerdikleri makul bir çözüm önerileri dün olmadığı gibi bugün de yoktur.”
“Amaç Kürtlere ve Kürtçeye katkı sağlamak değil, kaostan iktidar devşirmektir”
“AK Parti tarafından okullarda Kürtçe Dil öğretimi seçmeli ders olarak getirildiği zamanları çok iyi hatırlıyorum” diyen Ekinci, şunları kaydetti:
“Orta öğretimde okuyan öğrenci sayısı 400 binden fazla olan Diyarbakır’da Kürtçe seçmeli dersini tercih eden öğrenci sayısı 22 binde kalmıştı. Bunun sebebinin, DEM’lilerin Kürt halkı arasında ‘Kürtçe seçmeli dersi tercih ederseniz devlet tarafından mimlenirsiniz’ korkusunu yaymasından kaynaklandığını tespit etmiştik.
Diğer taraftan DEM’liler bu gerçeği, ‘okullarda Kürtçe ders verecek öğretmen ataması yapılmadığı için kimse tercih etmemiştir’ şeklinde çarpıtmışlardı. Halbuki açılacak sınıflar ve atanacak öğretmen sayısı, tercih eden öğrenci sayısına bağlı olarak belirlenecekti. Çoğu okulda bir sınıfı açmak için yeterli öğrenci sayısına ulaşılamadı. Ulaşılan okullarda sınıf açıldığı gibi öğretmen ataması da yapılmıştı. Ancak bir sonraki sene tercihte bulunan öğrenci sayısı daha da azaldı ve açılan sınıflar da kapatılmak zorunda kalınmıştı.”
Ekinci, “Tüm bunlardan görüldüğü gibi bunların amacı ne Kürtlere ne de Kürtçeye herhangi bir katkı sağlamak değil, çözümsüzlük kaosunda Kürtleri ve Kürtçeyi perde olarak kullanıp iktidar devşirmek ve çözümleri dahi sorunlara dönüştürüp Türkiye’nin iç huzurunu baltalamak ve dünyaya karşı zora sokmaktır” diye konuştu.
“Yeni anayasa etnik, bölgesel, dini ve mezhepsel milliyetçiliği ortadan kaldıran bir dönemi başlatacak”
Azmi Ekinci, “Yeni anayasa değişikliğinde Kürtçe dili için yeni adımlar olacak mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Şimdiye kadar yapılmış anayasalarla Türkiye bir yüzyıl geçirdi. Bu süreçte anayasanın defalarca değiştirilmesinden de anlaşılacağı üzere yapılmış anayasaların Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermede yetersiz kaldığı tartışılmazdır. Yüzyıllık bir tecrübeyi arkasına alan Türkiye, edindiği tecrübelerden hareketle artılarını muhafaza ederek, eksilerinden arınarak ve eksikliklerini tamamlayarak Türkiye Yüzyılının rotasını belirleyecektir.
Bu bağlamda yapılacak olan anayasa; temel insan haklarını merkeze koyarak başta sosyolojik birliği değil birlikteliği amaçlayan, kültürel özgürlükleri muhafaza eden, kimlikleri ayrıştırmadan eşitleyen ve aidiyet duygusunu pekiştiren, sosyo ekonomik farklılıkları minimize eden, temel insan ihtiyaçlarına ulaşımın önündeki engelleri kaldıran, siyasal kültürü bu temeller üzerine inşa eden ve tüm devlet kurumlarını da buna göre yeniden düzenleyen bir anayasa hedefi bulunmaktadır.
Başka bir deyimle Yeni Anayasa, AK Partinin kuruluş ilkelerinde ‘’kırmızı çizgiler’’ olarak belirlenen etnik, bölgesel, dini ve mezhepsel milliyetçiliklerin ortadan kaldırıldığı ve anayasal zemine kavuşturulduğu bir dönemi başlatacaktır.
Bu ilkeler doğrultusunda yapılacak bir anayasa, Kürtçe meselesini çözmekle kalmayacak aynı zamanda geçen yüzyılın tüm eksikliklerini gidererek çözüme kavuşturacaktır.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın