Umman Denizi'de İsrail tankerine İHA ile saldırı, CENTCOM İran'ı sorumlu tuttu

17-11-2022
Rûdaw
Etiketler Umman Denizi İsrail Drone İHA İran Petrol tankeri
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Merkez Komutanlığı'ndan (CENTCOM) ise yapılan açıklamada, önceki gün Umman açıklarında bir tankere, İran yapımı insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiği, saldırıya İngiliz Kraliyet Donanması'na ait bir firkateyn tarafından yürütülen çok taraflı deniz harekatı ile karşılık verildiği belirtildi.

Bir İsrailli yetkili, İsrailli milyarder Idan Ofer'e ait bir şirket olan Singapur merkezli Eastern Pacific Shipping’e ait “Pacific Zircon” adlı tankere yapılan saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu.

Eastern Pacific Shipping, petrol taşıyan Pacific Zircon'un Umman kıyılarının yaklaşık 150 mil (240 kilometre) açığında vurulduğunu ve tankerin sadece gövdesinde küçük çaplı hasar oluştuğunu duyurdu.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Associated Press'e konuşan İsrailli bir yetkili, İran'ın saldırıyı Shahed-136 tipi insansız hava aracıyla gerçekleştirdiğini söyledi. İran, bu dronları Ukrayna'daki altyapı ve sivil hedefleri vurmak için kullanan Rusya'ya da vermişti.

Yetkili, "Bu bir İran saldırısı, İsrail istihbarat ve savunma camiasında bu konuda bir fikir birliği var" dedi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi daha önce ABD'nin "İran'ın saldırıyı insansız bir hava aracı kullanarak gerçekleştirdiğinden emin olduğunu" söylemişti.

CENTCOM ise dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, saldırının İran tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

CENTCOM açıklamasında, “Sivil bir gemiye yapılan bu insansız hava aracı saldırısı, İran'ın bölgedeki habis faaliyetlerinin istikrarsızlaştırıcı doğasını bir kez daha gösteriyor" denildi.

İngiliz Kraliyet Donanması'na bağlı HMS Lancaster liderliğindeki deniz gücü de İran’a çok taraflı bir operasyonla yanıt verdiğini bildirdi. Açıklamaya göre ABD Donanması’nın güdümlü füze destroyeri USS The Sullivans ve bir ABD Donanması devriye gemisi de operasyona katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli