DP’li İlay Aksoy’un Jina Emini yorumu tepki çekti

17-09-2023
Etiketler İlay Aksoy Jina Emini İran Kürt Demokrat Parti
A+ A-

Haber Merkezi – DP Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, Jina (Mahsa) Emini’nin katledilmesini “Olay kadınların özgürlüğü ile hiç bir ilgisi yoktur, konu net olarak ABD, kadınları kullanarak İran’a karşı darbe girişiminde bulunmasıdır” şeklinde yorumlaması büyük tepki topladı.

Jina (Mahsa) Emini’nin Tahran’da gözaltında ölümünün birinci yıldönümünde X platformu üzerinden bir paylaşım yapan Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, “Mahsa Amini’nin saçının tek bir teli bu dünyayı kasıp kavurdu. Kadınlar boyun eğmeyecek, bu dünyayı güzel kılacak güç kadınların ellerinden yükseliyor. #JinJiyanAzadî” dedi.

Beştaş’ın bu paylaşımını alıntılayan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı, Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, Emini’nin “PKK’ye yakınlık duyuduğunu” savundu ve ölümünün ise ABD’nin kurgusu olduğunu iddia etti.

Aksoy, “Yok saçmış, yok özgürlükmüş…aynı saçma propaganda!

Mahsa Amini, İran'nın PKK’sı olan PJAK terör örgütüne yakınlık duyan, akrabaları bizzat örgütün içinde militan olarak görev yapan bir şahıstı.

Olay kadınların özgürlüğü ile hiç bir ilgisi yoktur, konu net olarak ABD, kadınları kullanarak İran’a karşı darbe girişiminde bulunmasıdır!

Kullanılan #JinJiyanAzadi sloganı ise tamamen PKK propagandasıdır!” dedi.

Aksoy ayrıca İran’ın servis ettiği, Jina Emini’nin gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü merkezdeki görüntüsünü de paylaşarak kendisini haklı çıkarmaya çalıştı.

Tepkiler gecikmedi

İnsan hakları savunucusu Eren Keskin, Aksoy’un yorumuna, “Bu kadın siyasetçi her gün ‘muhalif’ olduğunu iddia eden Tv kanallarında. Bir insanlık suçunu aklamaya çalışıyor. Kürt düşmanlığı belli ki tüm duygularının önüne geçmiş. O zaman hep birlikte JİN JIYAN AZADİ” sözleriyle tepki gösterdi.

Aksoy’un paylaşımının altına yorum yapan isimlerin bazıları “Size yakışmadı” derken bazıları ise, “Şaşırmadım, sizden başka bir şey beklenmez zaten” diye yazdı.

Ayrıca Aksoy’a “ırkçı” eleştirisi de yönlendirildi.

Geçen yıl “Kürdistan Baharı” demişti

Jina Emini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protesto gösterileri kısa zamanda İran ve Rojhılat’ta kitleselleşerek geniş çaplı bir halk hareketine dönüş ve uluslararası alanda destek toplamıştı.

DP’li İlay Aksoy, bu olaylar hakkında geçen yıl videolu bir paylaşım yapmış ve Emini’nin katledilmesinin ardından gerçekleşen gösterilerinin “Ortadoğu'da kargaşa yaratan, emperyalizmin bölgeyi dizayn politikası” olduğunu öne sürmüştü.

Aksoy, 22 yaşındaki Kürt kadını Jina’nın ölümünün işkenceden değil, kalp krizi sonucu olduğunu iddia ederek PKK’nin İran kanadı PJAK ile ilişkilendirmişti.

Aksoy, "Açıkçası Arap Baharını planlayan İsrail, İngiliz ve Amerikan istihbarat örgütleri ve gayri nizami harp unsurları, Suriye’den sonra sırayı 560 km ile ikinci en uzun sınır komşumuz olan İran’a getirip KÜRDİSTAN BAHARI için düğmeye basmıştır" demişti.

Aksoy bununla da yetinmeyip "İran parçalanırsa, sıra kesinlikle Türkiye gelecektir" görüşünü ileri sürmüştü.

Ne olmuştu?

Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi infiale yol açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Seqiz kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler İran ve Rojhılat geneline yayılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli