Jina Emini’nin ölüm yıl dönümünde 260'tan fazla kişi gözaltına alındı

18-09-2023
Etiketler Jina Emini İran Gözaltı
A+ A-

Haber Merkezi - İran'da Jina Mahsa Emini'nin ölümünün birinci yıl dönümünde, olası gösterileri önleme gerekçesiyle 260'tan fazla kişi gözaltına alındı.

Reformistlere yakınlığıyla bilinen Şark gazetesi, Emini'nin ölüm yıl dönümü olan 16 Eylül günü çeşitli kentlerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığını yazdı.

Resmi kaynaklara dayandırılan bilgiye göre, 16 Eylül'de ülke genelinde 260'tan fazla kişi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

En fazla gözaltı Batı Azerbaycan eyaletinde gerçekleşti. Batı Azerbaycan polis komutanlığı 137 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İsfahan eyaletinde 97 kişi, Kürdistan eyaletinde ise 16 kişi gözaltına alındı.

Çeşitli kentlerde de 10 kişi gözaltına alınırken başkent Tahran ve Sistan-Beluçistan eyaletinde kaç kişinin gözaltına alındığına dair açıklama yapılmadı.

Ne olmuştu?

Jina Mahsa Emini, 13 Eylül'de 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Polisin darp ettiği Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine 16 Eylül'de ülke çapında protestolar başlamıştı.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre, protesto gösterilerinde güvenlik güçleri tarafından 69'u çocuk olmak üzere en az 508 protestocu öldürüldü. 100’den fazla da emniyet görevlisi de hayatını kaybetmişti.

Gözaltına alınan binlerce kişi arasında sanatçılar, aydınlar, sporcular da bulunuyordu. Çirçok kişiye hapis cezasının yanı sıra kırbaç cezası da verilmişti.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli