Sürü psikolojisi devreye girdi: 300 koyun uçurumdan atladı

17-09-2023
Etiketler Hakkari Koyun Küçükbaş hayvan Aksu köyü
A+ A-

Haber Merkezi – Hakkari'de koyun sürüsüne saldıran kurtlar ve köpekler arasındaki boğuşma nedeniyle korkuya kapılarak tepelik alandan atlayan çok sayıda küçükbaş hayvan, telef oldu.

Batman'dan gelerek merkeze bağlı Aksu (Bileh) köyü Çiçekli (Binefşan) mezrasında konaklayan Abdullah Erden'e ait küçükbaş hayvan sürüsüne kurtlar saldırdı.

AA'nın aktardığına göre çoban köpekleriyle kurtlar arasında yaşanan boğuşma sırasında korkuya kapılarak tepelik alandan atlamaya başlayan küçükbaş hayvanların büyük bölümü ezilerek telef oldu, bazıları yaralandı.

Erden, yaklaşık 300 koyununun telef olduğunu ve zararının 2 milyon TL’den daha fazla olduğunu belirterek yetkililerden destek istedi.

Olaya ilişkin yerel medyaya konuşan Erden, ”Hayvanlarımızı otlatmak için Hakkari’nin yaylalarına getiriyoruz. Ben de sürümü her yıl olduğu gibi ilkbaharda Aksu köyü yaylalarına getirdim. Yaklaşık 4 aydır bu yayladayım. Sabah saatlerinde kurtlar sürüye pusu kurmuştu. Sürü köpeklerim de fark edince sürüye yakın boğuşma yaşandı. Korkuya kapılan sürü tepeden hızla aşağı koştu. Bizler de kurtların peşine düştük. Koyun sürüsünün tepeden inerken birbirini ezdiğini fark ettik. Sürümden 300’ü altta kalarak telef oldu. Birçok hayvanım da sakatlandı. İlk defa bu denli büyük bir zararımız oldu. Kurtlarla sürekli karşılaşmışızdır. Böylesini görmedik. Yayla sezonu kapandı, gider ayak bu olayı yaşadık. Hepsi de süt hayvanıydı. Zararım 2 milyon TL’nin üzerinde. Yetkililerden zararımın karşılanmasını istiyorum” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli