Erdoğan AB Konseyi Başkanı ile görüştü

17-09-2020
Etiketler Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Yunanistan
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede, "Doğu Akdeniz başta olmak üzere bütün bölgesel konularda objektif ve tutarlı duruş" çağrısı yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ve AB Konseyi Başkanı Michel, Türkiye-AB ilişkilerini ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Erdoğan görüşmede, AB kurumlarına ve üye ülkelerine yönelik "Doğu Akdeniz başta olmak üzere bütün bölgesel konularda kışkırtmalara aldanmadan objektif ve tutarlı bir duruş" çağrısını yineledi.

“Türkiye'nin samimi bir diyalog ve hakkaniyete dayalı müzakere ile tüm tarafların haklarının korunduğu bir çözüme açık olduğunu” vurgulayan Erdoğan, “yok sayma girişimlerine ve tek taraflı adımlara karşı Türkiye'nin tüm hak ve menfaatlerini her zaman ve her yerde korumaya kararlılıkla devam edeceklerini” söyledi.

AP Türkiye önergesini onayladı

Bugün Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda “Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin rolü ve bölgede tansiyonun tehlikeli bir şekilde artması” başlıklı önerge büyük çoğunlukla onaylandı.

Euronews’in haberine göre, 601 Avrupa Parlamenteri evet oyu kullanırken 57'si hayır oyu kullandı. 36 parlamenter ise çekimser kaldı. Toplam 694 Avrupa Parlamenteri oy kullandı.

Bağlıyıcı olmayan önerge önümüzdeki hafta yapılacak ve özellikle Türkiye'nin tartışılacağı Avrupa Birliği Liderler zirvesine hazırlık niteliğinde. Önerge Avrupa Parlamenterlerinin zirveden beklentilerine yönelik görüşlerini içeriyor.

Önergede Türkiye'nin sondaj çalışmaları yürüttüğü Doğu Akdeniz'in Avrupa Birliği'nin istikrarı ve barış açısından kilit bir alan olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin tek taraflı eylemlerden kaçınmasının önemine vurgu yapılıyor; öte yandan Ankara'nın 'Milliyetçi savaş çığırtkanlığı söyleminden' uzaklaşması isteniliyor. Avrupa Birliği yetkililerine ve Avrupa Birliği ülkelerine çağrıda bulunan Avrupa Parlamenterleri şu ana kadar yürütülen çalışmaları memnuniyle karşılayarak Türkiye ile diyaloğun devam etmesini istiyor.

Önerge metninde neler var?

Metinde Doğu Akdeniz'in jeopolitik, ekonomik ve siyasi açıdan Avrupa Birliği için önemli bir bölge olduğu belirtiliyor.

-Onaylanan önergede Türkiye’nin 12 Eylül 2020’de sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i geri çekme kararı memnuniyetle karşılanıyor.

-Türkiye tüm komşularının toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymaya davet ediyor.

-Ankara'nın “Milliyetçi savaş çığırtkanlığı söyleminden” uzaklaşması isteniliyor.

-“Üye devletlere ve Avrupa Birliği'ne yönelik tehditlerin ve küfürlü dil kullanılmasının” kabul edilemez olduğu belirtiliyor.

- Türkiye’nin 15 Eylül 2020 tarihli Yavuz sondaj gemisinin görev süresini 12 Ekim 2020’ye kadar uzatmak için yeni bir Navtex çıkarma kararı kınanıyor.

-Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Almanya'nın bu durumuna çözüm arayışı memnuniyle karşılanıyor.

-Türkiye'nin AB'ye aday bir ülke olduğu ve Avrupa Birliği'nin önemli bir partneri olduğu hatırlatılıyor; demokrasi ve uluslararası kuralları en üst seviyede korumasının önemine vurgu yapılıyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları 24-25 Eylül tarihlerinde Brüksel'de Türkiye'ye yönelik atılacak adımları görüşecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli