Türkiye ile İsrail karşılıklı büyükelçi atama kararı aldı

17-08-2022
Etiketler Türkiye İsrail Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Başbakanı Lapid arasındaki telefon görüşmesinde iki ülkenin karşılıklı büyükelçi atamaları kararı aldıklarını açıklandı.

Türkiye ile İsrail, ilişkilerini normalleştirme kararı aldı.

Karar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Yair Lapid’in gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrasında alındı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasında büyükelçilerin yeniden atanacağını açıkladı.

Çavuşoğlu, “Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrailde diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrailden de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor” dedi.

Öte yandan Çavuşoğlu, “Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceklerini” de belirtti.

Lapid’den açıklama

İsrail Başbakanı Yair Lapid, “Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli. Vatandaşlarımız için ise çok önemli bir ekonomik haberdir. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Lapid, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'ya yaptığım ziyarette ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmem sonrasında ve İsrail-Türkiye ilişkilerinde son bir yılda yaşanan olumlu gelişmeler ışığında varılan sonuçların ardından, iki ülke tam anlamıyla diplomatik temsilcilerini gönderme kararı aldı” ifadelerini kullandı.

Dün gece İsrail Dış İlişkiler Genel Müdürü Alon Ushpiz ile Türkiye Büyükelçi Yardımcısı Sedat Önal’ın görüştüğünü belirten Lapid, “Bu normalleşme ülkeler arasındaki ilişkilerin derinleşmesine, ekonomik, ticari ve turizm bağlarının artırılmasına ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır” diye belirtti.

İsrail ile Türkiye ilişkisi Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisinin 31 Mayıs 2010 yılında havadan ve sudan düzenlenen müdahale ile 10 Türkiye vatandaşının hayatını kaybetmesi ile kopma noktasına gelmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli