Basın meslek örgütleri, tutuklu 16 gazetecinin serbest bırakılmasını istedi

17-07-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Gazeteci Dicle Fırat Gazeteciler Derneği
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Dicle Fırat Gazeteciler Gazeteciler Deneği’nin de aralarında bulunduğu basın meslek örgütleri, İstanbul Kadıköy’de yaptıkları açıklama ile, Diyarbakır’da bir ay önce tutuklanan 16 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş Sendikası, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi gazeteciler, Diyarbakır’da geçen ay tutuklanan 16 gazeteci için Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde basın açıklama yaptı.

Açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.

DİSK Basın İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, gazetecilerin tutuklanmasının ve hükumet tarafından çıkarılan “sansür yasasının tesadüfi değil seçim amaçlı yapıldığını” söyledi.

Eren, "Basın ve ifade özgürlüğü yok olmak üzere. Türkiye seçim sürecinde. Seçimler en geç bir yıl içinde yapılacak. Seçim öncesi gündeme bir teklif geldi. Bu öneriyi bir sansür önerisi olarak görüyoruz. Gazetecilerin sadece işlerini yapıyor. Toplum gerçeklerden haberdar olma hakkına sahip olmalıdır" dedi.

“Gazeteciliği savunuyoruz. Özgür basın susturulamaz” yazılı pankart açan gazeteciler, tutuklu gazetecilerin resimlerinin bulunduğu dövizler taşıyarak, “Özgür basın susturulamaz”, “Özgür basın, özgür ülke” ve “Baskılar basını yıldıramaz” sloganları attı.

Dicle Fırat Gazeteciler Gazeteciler Deneği üyesi Diren Yurtsever de, "Sizden korkmadığımızı göstermek için buradayız. Özgür basın geleneği 30 yaşında. Gazetelerimiz bombalanırken, arkadaşlarımız tutuklanırken, öldürülürken biz de bu çizginin temsilcileri olarak aynı çizgideydik” dedi.

“Hem toplumun hem arkadaşlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz” diyen Yurtsever, basının özgürlüğünün sağlanması, toplumun haber alma hakkının korunması için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF) verilerine göre, 16 Haziran'da 16 Kürt gazetecinin tutuklanmasıyla Türkiye’de tutuklu gazeteci ve medya mensuplarının sayısı 76 oldu.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli