ERZİNCAN - Saatler geçtikçe toprak altındaki işçiler için ümitler tükeniyor

17-02-2024
Rawin Sterk
Erzincan'daki maden faciası / Foto: Rûdaw
Erzincan'daki maden faciası / Foto: Rûdaw
Etiketler Erzincan Maden Faciası İliç Çöpler Altın Madeni
A+ A-

Erzincan (Rûdaw) - Anagold Madencilik şirketi tarafından Erzincan’ın İliç ilçesinde işletilen Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan facia ardından bölgede işçiler ve yakınları bekleyişini sürdürüyor. İşçilerin aileleri yaşananlara tepki gösteriyor.

Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 5’inci gününde devam ediyor.

Facia sırasında 8 arkadaşıyla birlikte toprak altında kalan Uğur Yıldız’ın annesi Sevda Yıldız, günlerdir evladından olumlu bir haber gelmesini bekliyor. Bir yıl önce evlenen Uğur Yıldız 8 yıldır bu madende çalışıyordu. Madende çaycılık yapan Yıldız, facia sırasında konteynerin içindeydi.

Toprak altında kalan işçilerden birinin akrabası olan Osman Keklik, “Tük milletinin kaderi. Türk milleti bekleyecek birileri birşeyler yapacak. Mağdurlar bekleyecek, göçük altında kalanların yakınları bekleyecek. Vatan sağ olsun, canımız sağ olsun. Bitti” diyerek tepki gösterdi.

Çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 722 personel katılıyor.

Kardeşinin toprak altında kaldığını belirten Mahmut ise, “Benim kardeşim toprak altında. Dediğim gibi oradaki 9 can da bizim kardeşlerimiz, onlar bizim canlarımız ama bizim için herhangi bir şey yapılmadı. Bir kriz masası oluşturulmadı, bir yetkili tutup da bizimle ilgili herhangi bir şey söylemedi. Biz telefondan haberleri öğreniyoruz” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden kazasının gerçekleştiği sahada çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirtti.

Heyelan tehlikesinin devam ettiğine dikkati çeken Bayraktar, “10 milyon metreküplük bir toprak kitlesi var. Bunu elimizde imkan olsa ve kaldırmaya kalksak en az 400 bin kamyona ihtiyacımız var” dedi.

Madendeki yığma toprak sahasında çatlakların sabah erken fark edildiği, bir bölüm işçinin tahliye edildiği belirtiliyordu. Alparslan Bayraktar, bilgiyi doğruladı ve çatlakları kontrol için giden ekibin toprak altında kaldığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz ise, “Oluşan bu dev yığında olası bir hareketle ilgili bir risk senaryosunun olması gerekli. Risk senaryosu yoksa büyük bir hata ve ihmal. Eğer var da ve böyle bir ihmal yaşanıyorsa o da ayrıca hata. Çünkü bir şüphe olsa bile bölgenin önceden personelden arındırılması gerekiyor” dedi.

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'da toprak kaymasının meydana geldiği maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti.

Karara gerekçe olarak; yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli