Ebru Günay: Aysel Tuğluk ve hasta tutuklular serbest bırakılmalı

16-12-2021
Rûdaw
Etiketler Ebru Günay Aysel Tuğluk Hasta tutuklu HDP
A+ A-

Haber Merkezi - HDP Sözcüsü Ebru Günay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Adalet Bakanlığından, başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutukluların bir an önce tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Ebru Günay ayrıca; bütçe görüşmeleri öncesi partisinin sahadaki iş ve aş buluşmalarıyla ve kadın yoksulluğu kampanyalarıyla emekçileri, kadınları, gençleri, işsizleri, EYT'lileri dinlediklerini, onların sesi olduklarını ve taleplerini Mecliste dile getirdiklerini belirtti.

Meclisin çok yoğun bütçe tartışması içerisinde olduğunu belirten Günay, "Bütçe görüşmeleri öncesi hem sahada iş ve aş buluşmalarımızla hem de kadın yoksulluğu kampanyalarımızla emekçileri, kadınları, gençleri, işsizleri, EYT'lileri dinledik ve onların sesi olduk. Onların taleplerini Mecliste de dile getirdik. Bütçe görüşmeleri devam ederken halkımız tekrar sokaklardaydı. Halkımız yoksullaşmasına, ekonomik krize karşı tepkisini ifade etmeye devam etti" diye konuştu.

"Geçinemiyoruz, barınamıyoruz" diyenlerle sokaklarda omuz omuza mücadele ettiklerini, etmeye de devam edeceklerini dile getiren Günay, "Çünkü savaşa, yandaşa bütçeyi değil halka olan bütçeyi destekliyoruz" dedi.

Günay, Kobani davasında mahkeme başkanı ve mahkeme üyesinin değişmesinin iktidarın yargıya müdahale ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

HDP'ye yönelik kapatma davasına ilişkin hukukçuların ön savunmayı hazırladığını ve Anayasa Mahkemesine sunduğunu aktaran Günay, şöyle devam etti:

"Sadece ön savunmanın kendisi bile aslında hukuk fakültelerinde ders kitabı olarak kullanılabilecek nitelikte çünkü biz o iddianamenin hangi partilerin karanlık koridorlarında hazırlandığını biliyoruz. Bu yargı saldırıları uzun süredir iktidarın ve ortağının siyaseten alt edemediği muhalefeti ekarte etme aracına dönüştü. Kapatma davası bunun en somut örneğiydi. Ama bizler buna karşı çok güçlü bir hazırlıkla tıpkı Kobani davasında olduğu gibi Anayasa Mahkemesinin kapatma davasını da boşa çıkartacağız."

“Meclis'te Kürt diline karşı düşmanlaştıklarını gördük”

Meclis’te Kürtçe konuşan HDP’li milletvekillerinin mikrofonunun kapatıldığını hatırlatan Ebru Günay şöyle devam etti:

“Bütçe görüşmeleri yarın sona eriyor. Bu görüşmelerde çok şeye tanıklık ettik, en önemlisi de iktidarın Kürtçe düşmanlığı oldu. Sahada Kürt dili ile problemi olmadığını iddia eden ama Meclis'te birkaç kelam Kürtçe konuşmaya tahammüllerinin olmadığına tüm Türkiye tanıklık etti. Birkaç deyim, birkaç cümle Kürtçe konuşmaya çalışan arkadaşlarımızın mikrofonları kapatıldı. "Meclis Başkanvekilleri, milletvekilleri ve vatandaşlar anlamıyor" diyerek anlaşılmayan, bilinmeyen dil olarak kayıtlara geçti. Tutanaklarda bilinmeyen dil, X olarak geçirildi ama aynı kürsüde farklı dillerdeki konuşmalara iktidar partisi sesini çıkarmadı. Kürtler söz konusu olduğunda, oy istemek söz konusu olduğunda Kürtlerle kardeş olduğunu, Kürtlerle bir sorunları olmadığını dile getirenlerin nasıl Meclis'te Kürt dili ve kültürüne karşı düşmanlaştığını gördük. Bizler bunlara meydanı asla bırakmayacağız. Kürt dilini ve kültürünü savunmak ve korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Aynı zamanda Türkiye’de konuşulan bütün dillerin özgürce ifade edilebilmesi için her türlü mücadeleyi de yürütmeye devam edeceğiz.”

“Aysel Tuğluk’u tahliye edin”

Garibe Gezer, Kandıra Cezaevi'nde tecavüze uğradı, işkenceye maruz kaldı, mektuplarla sesini duyurmaya çalıştı ama Adalet Bakanlığı talebine cevap vermedi. İntihar süsü verilerek bir cinayetin altına imzasını attı. Adli Tıp Kurumu Kürtler söz konusu olduğunda cinayet raporları düzenliyor. Söz konusu kurum mafya çete olunca tahliyelerinin önünü açan raporlar düzenleyen bir kurum haline geldi. Kürtler ve muhalifler söz konusu olduğunda düşman hukuku uygulandığının en somut göstergesidir bunlar. Bunlar bizler açısından kabul edilmez. Bu düşman hukukundan bir an önce vazgeçin. Adalet Bakanlığı'na bir kez daha seslenmek istiyorum. Cezaevlerinin ölüm evlerine dönüştüğü bu uygulamalardan ve düşman hukukundan vazgeçin. Başta Aysel Tuğluk olmak üzere bütün hasta tutukluları tahliye edin.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli