HDP’li Taşçıer: Dersim Katliamı’nda kimyasal silah kullanıldı

16-11-2022
HDP Milletvekili İmam Taşçıer / Foto: Rûdaw
HDP Milletvekili İmam Taşçıer / Foto: Rûdaw
Etiketler İmam Taşçıer Dersim Seyit Rıza
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Seyid Rıza ve dava arkadaşlarının idam edilişinin yıl dönümünde Dersim’e giden HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Dersim Katliamı’nda kimyasal silahların da kullanıldığını söyledi. Taşçıer, “Türkiye’de milyonlarca Alevi ve Kürt var fakat devlet onları kabul etmiyor” dedi.

Seyit Rıza, oğlu Resik Hüseyin ve Dersim ileri gelenlerinin 15 Kasım 1937’de Elazığ (Xarput) Buğday Meydanı'nda idam edilişlerinin 85’inci yıl dönümü nedeniyle Dersim'de anma etkinliği düzenlendi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen anma etkinliğinde HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Başkanı Turgut Öker, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve çok sayıda vatandaş, Seyit Rıza Parkı'nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamanın ardından Taşçıer; Seyid Rıza’nın idamı, Türkiye’deki Kürtler ve Alevilerin durumu hakkında Rûdaw’a açıklamalarda bulundu.

85 yıl önce Seyit Rıza’nın siyasi ve yapay bir mahkeme ile yargılandığını belirten Taşçıer, “Seyit Rıza, ‘ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun’ dedi. Seyit Rıza ve Kürtler böyle hile ile katledildi” dedi.

Dersim Katliamı’na dikkat çeken Taşçıer, “Dersim Katliamı’nda kimyasal silahlar da kullanıldı ve binlerce insan katledildi. Dersim katliamı da Koçgiri ve diğer katliamlar gibi oldu” ifadelerini kullandı.

Taşçıer, Meclis’te Aleviler hakkında kısmi düzenlemeler yapıldığını aktarak “Biz Alevilik bir kültür değil, inançtır diyoruz. Onlar ise Aleviliğin bir kültür olduğunu savunuyor. Bu konuda Meclis’te de çalışmalar devam ediyor ve torba yasa tartışılacak. Alevilerin sorunlarının çözülmesi için çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Türkiye’nin, Kürtler ve Alevileri kabul etmediğini belirten Taşçıer, “Türkiye’de milyonlarca Alevi ve 25-30 milyon civarında Kürt var fakat devlet onları kabul etmiyor, haklarını da tanımıyor. Meclis’te Kürt sorununun demokratik temelde çözülmesi içini yine Alevi meselesinin çözülmesi için HDP olarak çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli