İstanbul'da 7. Kürt Böreği Festivali düzenlendi

16-09-2024
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Kürt Böreği Festivali Kürt Böreği Bingöl KAYY-DER
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), İstanbul'da 7. Kürt Böreği Festivali’ni düzenledi.

Festival karnaval havasında geçti.

Festivalin organizatörleri, “Kürt Böreği”ne sahip çıkmak için organizasyonu düzenlediklerini söyledi.

Türkiye'de pek çok kişi “Kürt Böreği” demekten kaçınmak için “Küt Böreği” diyor.

KAYY-DER çocuk grubu Sîdeng, seslendirdiği şarkılarla ve halaylarıyla katılımcılara güzel anlar yaşattı.

Festivale yüzlerce kişi katıldı ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

Festival 2016 yılından bu yana her yıl düzenleniyor. KAYY-DER eski Başkanı Hasan Hayri Aykan, festivalin amacını şöyle anlattı:

“Bu festivalin amacı Kürt Böreğini halkımıza tanıtmaktır. Bu börek 130 yıldır İstanbul'da yapılıyor.”

Festival kapsamında katılımcılara Kürt Böreği dağıtıldı.

Festival alanı olan İstanbul Beykoz’daki Mimoza Park'ta yüzlerce kişi vardı. Festivale DEM Parti milletvekilleri de katıldı.

"Kürt kültürü ve dili açısından çok önemli"

Festivale katılan Resul isimli vatandaş, “Bu festival Kürt kültürü ve dili açısından çok önemli” dedi.

Katılımcı Ruşen Göke de “2 yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Festivale yeni katıldım. Duyduğumda çok heyecanlandım. Çok iyi gidiyor” dedi.

Festivalin amaçlarından biri de Kürt kültürü ve dilini tanıtmak. Halk oyunları öğretmeni Hüseyin Korkmaz, "35 yıldır Kürt folkloru üzerinde çalışıyoruz. Müzik, dans ve folklor gruplarımız var. 34 yıl önce bu derneği kurduk” dedi.

Bingöllü yazar Akif Arda da festivalle ilgili, "Festival sayesinde halkımız bir araya geliyor, birbirini tanıyor. Kendilerini yabancı hissetmiyorlar” diye konuştu.

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen Kürt Böreği Festivali Kürt kültürü ve dilinin korunması ve geliştirilmesi açısından önemli bir festival olarak görülüyor.

“Kürt Böreği” ismi nasıl ortaya çıktı?

Börekçiler Derneği Başkanı Bülent Dilbağı, "Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin (böreği İstanbul’da ilk kez yapıp pazarlayan) ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün böreği' sözlerinden türemiştir" demişti.

Kürt Böreği’nin 1890'li yılllarda Bingöl Kiğılı bir Kürt olan Mehmet Alkan (Rengo) tarafından pişirilip seyyar olarak satılmaya başlandığını ve bu şekilde yaygınlaştığını ifade eden Dilbağı, "Kürt Böreği, 1890'li yıllarda Kömbe denilen özellikle Doğu Anadolu bölgesinde evlerde pişirilen yağlı hamurdan yola çıkılarak Bingöl Kiğılı (Bilice Köyü) Mehmet Alkan (Rengo) tarafından pişirilip seyyar olarak satılmaya başlanmış. Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün böreği' sözlerinden türemiştir. Daha sonraki yıllarda 'Sade Börek', 'Kete Böreği', 'Tuğla Böreği', 'Hamal Böreği' olarak da isimlendirilmiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur” diye konuşmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli