İstanbul (Rûdaw) – Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yaylıdere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY DER), İstanbul'da 6’ncı Kürt Böreği Festivali düzenledi.
Başta Bingöllüler olmak üzere İstanbul'da yaşayan yüzlerce Kürt, sabahın ilk saatlerinde bu yıl 6’ıncısı düzenlenen “Kürt Böreği Festivali” için Beykoz ilçesindeki ormanlık alanda buluştu.
Yoğun katılımın olduğu festivalde amaç kültürel asimilasyona karşı dayanışma ve “Kürt Böreği” ismine sahip çıkmaktı.
KAYY-DER Başkanı Ahmet Tüzün, “Biz Kürt Börteği adına sahip çıkıyoruz. 80 darbesi ile Kürt isminin yasaklanmasından sonra Kürt Böreğine çok çirkin isimler takılmaya başlandı. Küt böreği, hamal böreği, tuğla böreği, sade börek gibi isimlerle anılmaya başladı. Biz işin kültürel yanındayız. Ama Kürt börekçilerle bir araya gelerek bunu bir festival haline getirdik” dedi.
Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yaylıdere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY DER) 6 yıldır Kürt böreğinin isminin Küt böreği diye değiştirilmemesi için bu kültürel organizasyonu düzenliyor.
Börek ustası Mehmet Erben, “40 yıldır börekçilik yapıyorum. Dükkânlarımız var çalışıyoruz. Böreğimizin ismini değiştirilmesin, Kürt Böreği olarak kalsın istiyoruz” diye konuştu.
Kürt Böreğinin ilkin 1890’lı yıllarda Rengo Muhammed tarafından yapıldığı rivayet ediliyor. 1863 yılında Bingöl’ün Kıği ilçesine bağlı Bilica köyünde doğan Rengo daha sonra gelip İstanbul’a yerleşmiş ve ağır işlerde çalışmış.
Bir gün çalıştığı tersanede kendisinden yemek yapılması isteniyor ve o da kalkıp Kürtlerin “Katme” de dediği bu böreği yapıyor. Tersanedeki işçiler böreği tadıp beğeniyor ve bu artık Rengo için bir gelir kapısı haline geliyor.
Böreğin tadına bakanlar nereden geldiğini sorunca, “Kurdo yaptı” yanıtını alıyor ve böylece Kürt Böreğinin ismi her yerde yayılıyor.
Bingöl Adaklı Birleşenler Derneği Başkan Ahmet Cevdet Özdemir de, “Bu Kürtlerin yaptığı bir börek ve zaten ismi de Kürt Böreği. Ben de Kığıliyim, bu börek oradan çıkmış. İstanbul’da her gün soframızda Kürt böreği oluyor” dedi.
İstanbul’da yaklaşık Kürt Böreği satan 5 bin işletme olduğu tahmin ediliyor. Sadece Bingöllüler değil, bir çok faklı kişi de bu börek sayesinde geçimini sağlıyor.
Birinci Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda meşhur olan bu böreğin ismi şimdilerde tartışma konusu olmuş durumda.
Her yıl düzenlenen bu organizasyona sanatçılar, siyasetçiler ve vatandaşlar katılıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın