Ayasofya İşbirliği Protokolü imzalandı

16-07-2020
Rûdaw
Etiketler Ayasofya Ayasofya protokolü
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Danıştay 10. Dairesi'nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesiyle yeniden cami olarak açılacak olan Ayasofya’ya ilişkin işbirliği protokolünü imzaladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde Yürütülecek Koruma, Geliştirme, Tanıtım ve Yönetim Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü” için Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bir araya geldi.

Mehmet Nuri Ersoy, “Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Ayasofya Camii itinayla korunacaktır. Nasıl ki bugüne kadar Ayasofya’nın somut ve somut olmayan niteliklerini kapsayan evrensel değerine, özgünlüğüne sahip çıktıysak, bundan sonra da aynı özeni hep beraber göstereceğiz” dedi.

Ayasofya ile ilgili üç karar aldıklarını belirten Ersoy, “Birincisi Ayasofya Camii eskiden olduğu gibi turistlere açık olacak ve ücretsiz olacak. İkinci olarak; Ayasofya için ayrılan restorasyon bütçeleri birkaç katına çıkarıldı. Üçüncü olarak; Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Sultan Ahmet Meydanı'nda bulunan tapu binası Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildi. Bakanlığımız envanterinde bulunan Orada hem ikona ve kilise eşyaları koleksiyonları, İslami dönem koleksiyonları, türbe eşyaları koleksiyonları, taş eserler koleksiyonları ve sikke koleksiyonu gibi pek çok Hazine değerimizi orada sergilemeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Danıştay 10. Dairesi 2 Temmuz’daki duruşmda, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin 1934 yılında Ayasofya’yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yaptığı başvuruyu görüşmüştü.

Danıştay 10. Dairesi 10 Temmuz’da açıkladığı kararında, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal edildiğini belirtmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli