Hakan Fidan: Gazze'de başlayan savaş daha büyük bir girdaba dönüşebilir

16-01-2024
Etiketler Hakan Fidan Gazze İsrail Savaş
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Şu anda Kızıldeniz'de olanlar, Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar; bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların, Gazze'de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek” dedi

Bakan Fidan, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Balkanlar'da yaşanan gelişmelerin Türkiye ve Hırvatistan'ı doğrudan etkilediğine dikkati çeken Fidan, "Bölgede barış ve istikrarın korunması, refahın artması ülkelerimizin yararınadır. Hırvatistan'ın sınır komşusu Bosna Hersek, bizim için de önemli bir ülke. Bosna Hersek'in barış, istikrar ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle bildiğiniz gibi vurgulamaktayız. Aynı iradeyi Hırvatistan tarafından da görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bölgede barış ve istikrar için doğrudan üst düzey temasların devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Barış konusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Mevkidaşıyla öne çıkan bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Fidan, şunları kaydetti:

"Rusya-Ukrayna Savaşı ve Filistin'de yaşanan insanlık trajedisini de ele aldık. Her iki çatışma da ne yazık ki hala devam etmekte. Yakın coğrafyamızdaki bu çatışmaların bir an evvel sona ermesini arzu ediyoruz. Bu konularda yürüttüğümüz girişimler hakkında mevkidaşımı ilk elden bilgilendirdim… Gazze'deki katliam devam ederken bölgesel yaygınlaşma riskini de biz çoğu zaman dile getirmiştik. Herkes bölgesel yaygınlaşmanın Lübnan’dan başlayacağı beklentisi içindeyken diğer yerlerden bu olay çıktı. Şu anda Kızıldeniz'de olanlar, Irak'ta olanlar, Suriye'de olanlar; bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların, Gazze'de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek. Biz hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail’in yaptığı katliamlardan uluslararası toplumda hem siyasi olarak hem adli olarak gerekli karşılığı bulması için her türlü çabayı göstereceğiz."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli