33 yıl cezaevinde kalan Kazım Ateş tahliye oldu

14-09-2023
Etiketler 33 yıl Hapis Cezası Hükümlü Cezaevi
A+ A-

Haber Merkezi - Hayatı boyunca toplamda 33 yıl tutuklu kalan 60 yaşındaki Kazım Ateş tahliye oldu. Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

27 Kasım 1980 yılında Batman’da gözaltına alınan Ateş, Diyarbakır 7’nci Kolordu Askeri Mahkemesi’nde yargılanarak, 39 kez idam cezası aldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, 18 yaşından küçük olduğu için cezası 24 yıla düşürülen Ateş, işkencesiyle ünlü olan Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’ne gönderildi. 8 yıl boyunca tek kişilik hücrede kalan Ateş, İç Güvenlik Komutanı Esat Oktay Yıldıran’ın çeşitli işkencelerine maruz kaldı. 1988 yılında özel bir tip cezaevi olan Eskişehir Cezaevi’ne gönderilen Ateş, ardından Aydın Cezaevi’ne götürüldü. Ateş, Turgut Özal’ın Başbakan olduğu dönemde tekrar mahkemeye çıkarıldı. Cezası 11 yıla indirilen Ateş, 1991 yılında Aydın Cezaevi’nden tahliye edildi.

1993 Haziran’ında tekrar gözaltına alınan Ateş, “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı. Hakkında “Örgüt üyeliğinden” açılan davada 18 yıl hapis cezası verilen Ateş’in cezası, daha sonra 12 yıla düşürüldü. Sırasıyla Bursa, Aydın ve Elbistan cezaevlerinde kalan Ateş, 2004’de tahliye edildi.

2007’de yeniden tutuklandı

Ateş bu sefer, “İnfazın yakıldı” denilerek, 2007’de İzmir’de tutuklandı. Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne götürülen Ateş’e, 2009 yılında savcı, “Kusura bakma yanlışlık oldu” dedi ve Ateş tahliye edildi. 

2015 yılında bir kez daha Sason’da gözaltına alınan Ateş, “yardım ve yataklık” iddiasıyla 7 yıl boyunca yargılandı. Yargılama sonucunda 2 yıl 15 gün hapis cezası alan Ateş, Nevşehir ve Bolu cezaevlerine gönderildi. 16 Haziran’da tahliye olması gereken Ateş’in infazı, kurula çıkarılmadan, “pişman olmadığı” gerekçesiyle yakıldı.

Kazım Ateş dün Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.