Çavuşoğlu’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için ‘YPG-PKK’ şartı

14-05-2022
Etiketler Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye NATO Finlandiya İsveç
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için, "Bu iki ülke PKK ve YPG'ye açık bir şekilde destek vermektedir. Müttefik olacak bir ülkenin YPG/PKK'ya destek vermemesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısına girişte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Finlandiya ve İsveçli mevkidaşları ile bu akşam görüşeceklerini belirten Çavuşoğlu, toplantı marjında her iki bakanla da görüşeceklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, NATO üyeliği meselesinde Türkiye'nin tutumunun sebebinin “gayet net olduğunu” söyledi.

"NATO bir birlik, uluslararası örgüt değil” diyen Çavuşoğlu, “NATO adı üstünde müttefiklik. Bu ne gerektirir? Bu sadece güvenlik meselesi değil, omuz omuza dayanışma gerektirir. Her alanda. Özellikle güvenlik konusunda bir tehdit olduğu zaman" değerlendirmesini yaptı.

İsveç ve Finlandiya'nın PKK ve YPG’ye çok açık destek verdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde tüm uyarılarımıza rağmen. Bu iki ülke PKK ve YPG'ye açık bir şekilde destek vermektedir. Bunlar terör örgütüdür. Bunlar, dün de dahil olmak üzere her gün saldırılar gerçekleştiriyor. Bu kabul edilemez. Bizim müttefiklerimizin terör örgütlerini desteklemesi kabul edilemez" dedi.

Çavruşoğlu, Avrupa ülkelerinin Rojava’ya yönelik operasyonları nedeniyle Türkiye'ye ihracat kısıtlamaları yaptığını hatırlatarak, "Bizim savunma sanayimize, bizim müttefiklerimizden ithal ettiğimiz ürünlerde kısıtlamalar oldu" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Bu sebeple Türk halkının büyük bir kesimi bu ülkelerin üyeliklerine karşı. Çünkü bunlar PKK ve YPG terör örgütlerini destekleyen ülkeler. Bizlerden bu ülkelerin üyeliklerinin önüne geçmemizi ve engellememizi istiyorlar. Biz NATO müttefiklerimizle ve bu ülkelerle bu konuları konuşmalıyız" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli