Bilim insanlarından 'Fırat'a siyanür sızma riski' uyarısı: Bakanlıktan açıklama

14-02-2024
Etiketler Erzincan Altın madeni kazası İliç Siyanür
A+ A-

Haber Merkezi - Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından bilim insanları zehirli siyanürün suya karışması halinde bütün yaşamın biteceği uyarısında bulundu.

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan konuya ilişkin  açıklama geldi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması felaketinin ardından siyanür ve kimyasal malzemelerin Fırat Nehri'ne sızacağı endişesi oluştu.

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz '' ifadelerine yer verildi.

Erzincan'da toprak kayması felaketi

Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kayması felaketi yaşandı. Saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'nde heyelan meydana geldi. Felakette toprak kütleleri hızla aşağı doğru aktı. Görüntülerde, yüksek bölgelerden kayan tonlarca toprağın, aşağıya doğru aktığı görüldü.

Erzincan'da altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan kritik bir uyarı yapmıştı.

Altın madenindeki toprağın işlenmesi için zehirli siyanürlü madde ve kimyasal kullanıldığını vurgulayan Pampal, "Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat'a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat'a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli