Haber Merkezi – 31 baro yayınladıkları açıklamada, ÇHD davasında hukuki bir karar verilmediği belirterek “Yaşanılan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için öncellikle dosya kapsamında tutuklu yargılanan tüm avukatların bir an önce tahliye edilmesinin ve adil yargılanma ilkesinin tüm güvencelerinin sağlandığı bir yargılamanın hayata geçirilmesinin hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.
Barolar, “Savunmayı savunmaya devam edeceğiz” başlıklı açıklamada Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen cezalara tepki gösterildi.
Açıklamada davada adil yargılamanın tüm ilkelerinin uygulanmadığına, yargılama sonucunda adil ve toplum vicdanında kabul görecek bir karar verilemediğine dikkat çekildi.
Yargılanmanın hukuken izahının mümkün olmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinde, 2013 yılından beri devam eden yargılama sonunda, 11.11.2022 tarihinde aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’nın da yer aldığı ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 22 avukata 6 yıl 3 aydan 12 yıla varan hapis cezaları verilmiş, beş yılın üzerinde tutuklu bulunan meslektaşlarımızın, tutukluluk halinin de devamına karar verilmiştir.
2017 yılından beri meslektaşlarımızın tutuklu olduğu yargılama sürecinde tanıkların doğrudan dinlenilmesi ve tanıklara doğrudan soru sorulması, dijital delillerin bağımsız ve tarafsız bilirkişilerce incelenmesi ve doğal hakim ilkesi gibi bir ceza yargılamasında adil yargılanmanın sağlanması için olmazsa olmaz temel güvenceler ihlal edilmiştir. 14 Eylül 2018 tarihinde 17 meslektaşımızın tahliye edildikten birkaç saat sonra dosyaya bakmayan başka bir heyet tarafından tekrar tutuklanmasının ve bugüne kadar tutuklu yargılanmalarının hukuken bir izahı bulunmamaktadır.
Yargısal süreçlerin tüm aşamalarında hak ihlallerine maruz kalan toplumun her kesiminden yurttaşlar gibi meslektaşlarımız, mahkemelerin etki altında bırakıldığı bir ortamda yargılanmakta, usul hukukunun uygulanmadığı mahkemelerde hüküm giymekte ve avukatlara pek çoğu mesleki faaliyet gereği gerçekleştirdikleri fiiller nedeniyle çok ciddi cezalar verilebilmektedir.
Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki savunmanın varlık sebebi; yurttaşların hak ve özgürlüklerinin korunması, hakikatin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunulması ve adil yargılanmanın sağlanmasıdır. Ancak savunma; savunma faaliyetleri nedeniyle hiçbir dönemde bugün olduğu kadar yargılamalara konu edilmemiş ve susturulmaya çalışılmamıştır.
Biz aşağıda imzası olan Barolar olarak adil yargılamanın tüm ilkeleri uygulanmadan gerçekleştirilen bir yargılama sonucunda adil ve toplum vicdanında kabul görecek bir karar verilemeyeceğine inanıyoruz.
Bu noktada yaşanılan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için öncellikle dosya kapsamında tutuklu yargılanan tüm avukatların bir an önce tahliye edilmesinin ve adil yargılanma ilkesinin tüm güvencelerinin sağlandığı bir yargılamanın hayata geçirilmesinin hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz.
1- Adana Barosu
2- Adıyaman Barosu
3- Ağrı Barosu
4- Antalya Barosu
5- Balıkesir Barosu
6- Batman Barosu
7- Bingöl Barosu
8- Bitlis Barosu
9- Bursa Barosu
10- Çanakkale Barosu
11- Diyarbakır Barosu
12- Hakkâri Barosu
13- Hatay Barosu
14- İstanbul Barosu
15- İzmir Barosu
16- Kocaeli Barosu
17- Kars Barosu
18- Kayseri Barosu
19- Mardin Barosu
20- Mersin Barosu
21- Muş Barosu
22- Ordu Barosu
23- Siirt Barosu
24- Şanlıurfa Barosu
25- Şırnak Barosu
26- Tekirdağ Barosu
27- Tunceli Barosu
28- Van Barosu
29- Artvin Barosu
30- Antep Barosu
31-Muğla Barosu
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın