Konkordato ilan eden KFC ve Pizza Hut, çalışanların alacaklarını ödemedi; işçiler eylemde

13-02-2025
Etiketler Konkordato İşçi Alacak KFC Pizza Hut Eylem Tazminat
A+ A-

Haber Merkezi - Yum Brands ile İş Gıda arasındaki anlaşmanın sona ermesiyle işsiz kalan ve maaş-tazminat gibi haklarını alamayan KFC ve Pizza Hut çalışanları, eylemlerini sürdürüyor.

İzmir'de basın açıklamasını yapan işçiler adına KFC Restoran Müdürü Sara Aker, şirketin konkordato ilanının ‘şaibeli’ olduğunu vurguladı.

ANKA'nın haberine göre Aker, “İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan konkordato çağrısı suni olup şirketin geçmiş kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir. Ailelerimizle birlikte yaklaşık 25 bin insan mağduriyete ve açlığa terkedildik. Çoluk çocuğumuzun geleceğini, yıllara dayanan emeklerimizin değerlerini kimseye bırakmayacağız” dedi.

Yum Brands ile İş Gıda arasındaki anlaşmanın sona ermesiyle Türkiye’de faaliyet gösteren KFC ve Pizza Hut’ta çalışan binlerce çalışan işsiz kaldı.

Maaş, tazminat, mesai, yıllık izin gibi haklarını alamayan işçilerin hak arayışı devam ederken İzmir’deki KFC ve Pizza Hut çalışanları, Karşıyaka Çarşı’da bulunan KFC şubesi önünde basın açıklaması ve eylem gerçekleştirdi.

Çalışanlar adına açıklamayı KFC Restoran Müdürü Sara Aker okudu. Aker, şirketin konkordato ilanının ‘şaibeli’ olduğunu ifade ederken, şirket finansal hareketlerinin incelenmesi çağrısında bulundu.

“Maddi ve gayri maddi varlıklar incelenmelidir”

Konkordatoya giden süreçte yaşananlara dikkat çeken Aker, şunları söyledi:

“İş-Gıda adı altında çalıştığımız süreçte, haklarımızdan, huzurlu çalışma ortamından, güvenilirlik ve doğruluk esaslarından uzak tutulduk. Önceliğini her zaman insanlara adamış bu firmalarda, ne yazık ki insan kavramı artık yok sayılıyor. KFC ve Pizza Hut franchise sözleşmesinin feshedilmesiyle sarsılan İş Gıda, 7.7 milyar lira borçla konkordato başvurusunda bulundu. İki uluslararası dev firmanın franchise ortaklıklarının bozulmasının faturası biz işçi ve emekçi insanlara kesiliyor. İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan konkardato çağrısı suni olup şirketin geçmiş kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir. Krispy Kreme ve İş Teknik'e devredilen maddi ve gayri maddi varlıklar incelenmelidir. Maddi zorluklar yaşadığımız süreçte Peyman'dan alınan kredinin farklı amaçlar için kullanıldığını düşünmekteyiz. Ek olarak İlkem Şahin’e ait olan jant fabrikası, tedarik sorunları yaşadığımız bir dönemde satın alındı. Maddi ve manen zorlandığımız bu dönemde Krispy Kreme şubeleri açıldı.”

“Ödenmeyen primlerle 50 milyonluk malikane alındı”

Haklarını alamadıklarını hatırlatan Aker, şu ifadeleri kullandı:

“Burada ocak ayında günlerce çalışmış olup şirket tarafından maaşını alamayan insanlar mevcutken, Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildi. Sayın İlkem Şahin, ‘çocuğunuzun yemeği’ için savaştığınızı söylüyorsunuz ama konkordato kararından önce İş-Gıda A.Ş. çatısı altında olan Krispy Kreme firmasında Krispy Creme Üretim A.Ş. firması olarak unvan değişikliğinde bulundunuz. 23 Ocak tarihinde Krispy Kreme şubelerini Gökçe Elif Şahin isimli kişi adına devrettiğinizi görmekteyiz ve belgelerle kanıtlıdır. Bu olay üzerinden birkaç gün sonra da konkordato kararı alındı. Planlı olarak bu işlemlerin yapıldığını düşünmekteyiz. Bu kadar insanın emekleri ve senelerce ödenmeyen primleriyle 50 milyonluk bir malikane satın alındı. 5 Şubat tarihinde Rüzgarlıbahçe’de bulunulan ana binadaki bütün eşyaların boşaltıldığını ve kaçırıldığını gözlemliyoruz. Aynı şekilde farklı gün ve zamanlarda anahtarları sadece restoran müdürlerinde olan şubelerden, kepenkleri ve kapıları kırılarak mal kaçırıldığını gözlemlemiş, konkordato amiri ve polislere bildirmiş durumdayız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli