ERBİL - Alacakları ödenmeyen 4 Sudanlı işçi 10 yıldır ülkelerine dönemiyor

25-10-2023
Rûdaw
Etiketler İşçi Sudanlı İnşaat Alacak Proje Erbil
A+ A-

Ferhad Dolamari

Erbil (Rûdaw) - Yarım kalan bir inşaat projesi nedeniyle 10 yıldır Erbil'de kalan ve maaşları ödenmediği için ülkelerine dönemeyen 4 Sudanlı işçi, yetkililere sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu.

2013 yılında Erbil'deki devasa konut projesi “Dashty Bahasht” sona erdirildiğinde, tesiste çalışan 45 Sudanlı işçiden 39'u Sudan'a döndü. Ancak 6’sı projenin inşaat çalışmalarına devam etmesi umuduyla Erbil'de kalmaya karar verdi.

Kalan 6 işçi, yeni bir şirketin yatırımcı olarak görevi devralması ve projenin devam etmesi durumunda gecikmiş borçlarını alacakları vaadiyle proje sahasında güvenlik görevlisi olarak işe alındı. İşçilere 2014'ten 2016'ya kadar ücret ödenmedi ve toplam alacakları 108 bin dolara ulaştı

6 işçiden ikisi yarım kalan işyerinde maaşlarını alamadan hayatını kaybetti.

On yıl sonra geride kalan 4 işçi, evlerine dönebilmek için birikmiş maaşlarını almak üzere ilgili hükümet yetkililerinden yardım istiyor.

71 yaşındaki dört çocuk babası Fazıl Ekber, Rûdaw'a "Burada sahip olduğum tüm belgelerin süresi doldu. Şimdi ne pahasına olursa olsun evime dönmek istiyorum” dedi.

Yaşlı Sudanlı işçi prostat kanserinden ve omurlarında ciddi ağrıdan muzdarip. İşçiler ayda 700 dolar maaş alıyorlardı.

Fazıl Ekber, proje sahibinin her birine toplam 25.500 dolar borcu olduğunu ve ödemeyi reddettiğini belirterek, "Hayırseverlere ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi'ne, ailemin yanına dönebilmem için paramı geri vermeleri çağrısında bulunuyorum. Ailem altı kişiden oluşuyor. Eşim ve ben, dört çocuğum, bir oğlum ve üç kızım var. Uzun zamandan beri Kürdistan Bölgesi'nde yaşıyorum. Umarım evime dönebilirim" dedi.

İdris Muhammed de aynı zorluklarla karşı karşıya olan bir diğer Sudanlı işçi.

"Şirket burayı 2013'te Kürdistan Bölgesi yetkililerine devrettikten sonra kalmamızı istediler. Projede güvenlik görevlisi olarak görev aldık ve bize bu projeyi devralan herhangi bir şirketin maaşlarımızı ödeyeceği söylendi" diyen Muhammed, başka hiçbir şirketin projeyi bitirmeye gelmediğini de sözlerine ekledi.

Dashty Bahast Projesi Erbil’in doğusunda yer alıyor. İnşaatına 2010 yılında 200 milyon dolar maliyetle başlanan proje, 427 villa ve 1.122 daireden oluşuyor. 2013 yılında tamamlanması gerekiyordu ancak yatırımcı Adel Mutahida Group işi yarım bırakarak projeden çekildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli