Nemrut Dağı iki büyük depremi de hasarsız atlattı

12-02-2023
Etiketler Nemrut Dağı Adıyaman Maraş depremi
A+ A-

Adıyaman (Rûdaw) – UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı’daki arkeolojik alanın depremden herhangi bir hasar görmediği bildirildi.

6 Şubat’ta Maraş merkezli 7.7 ile 7.4 şiddetindeki iki deprem Türkiye, Rojava ve Suriye’de büyük yıkıma neden olurken Maraş, Antep, Urfa, Adıyaman, Diyarbakır ve Hatay’daki tarihi yapıların bazılarında da hasar meydana geldi.

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), deprem yüzünden yıkılan veya tahrip olan tarihi ve kültürel yerlerin envanterinin çıkarılıp, kısa zamanda onarımı için bir çalışma başlatılacağını açıkladı.

UNESCO, Suriye’nin eski Halep kentinin ve Diyarbakır kentindeki kalenin yaşadığı hasarın yanı sıra, ünlü arkeoloji alanı Nemrut Dağı da dahil olmak üzere en az üç Dünya Mirası alanının etkilenmiş olabileceğini duyurdu.

Açıklamada, depremin merkez üssünden çok uzak olmayan Göbekli Tepe ve Nemrut Dağı’nın zarar görme ihtimalinden endişe edildiği ifade edildi.

Rûdaw muhabiri Rawin Sterk, depremden sonra ekiplerin Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı’na ulaştığını, karla kaplı alanda yapılan ilk incelemede heykellerde bir hasar tespit edilmediğini aktardı.

Kahta İlçesi’nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında Kommagene Krallığı’na ait görkemli anıtların bulunduğu heykeller 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmişti.

Öte yandan “Tarihin Sıfır Noktası” olarak bilinen Urfa’daki Göbeklitepe’nin (Girê Miraza) de iki büyük depreme rağmen herhangi bir hasar görmediği öğrenildi.

MÖ 9600–9500 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Göbeklitepe’nin dikilitaşları yerli yerinde duruyor.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli