RÛDAW/ÖZEL - T.C. vatandaşlığı / Onlar ne diyor?

11-07-2016
Rawîn Stêrk
Rawîn Stêrk
Etiketler Suriyeli Mülteci Türkiye Vatandaşlık Muhalefet Rojava
A+ A-

İstanbul ( Rûdaw) - Suriye muhalefetinden Havas Agit, “Suriyeli mültecilerin Türkiye vatandaşı olması bizi olumsuz etkiler” dedi.



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere vatandaşlık hakkı verileceğini söylemişti.



Rûdaw’a konuşan Havas Agit,  “Siyasi yönden milletimiz ve Suriye Devleti üzerinde olumsuz bir karar. Gelecekte Suriye’nin gelişmesi açısından uzman kişilere ihtiyacı olacaktır. Maalesef bu durum bizim için büyük bir tehdittir. Zira vatandaş olan Suriyeliler’in ülkesine dönmemesi sözkonusudur” ifadelerini kullandı.



Türkiye ilk etapta, yaklaşık 30-40 bin doktor, mühendis ve farklı dallarda uzman Suriyeli mültecileri vatandaşlığa almayı planlıyor. 300 bin mültecinin ise daha sonra vatandaşlığa alınacağı ifade ediliyor.



Rûdaw’a konuşan Rojavalı (Suriye Kürdistanı) mülteci Şemseddin Haydar, “Rojava’ya döneceğimizi hiç sanmıyorum. Dönmemiz için çok uzun bir süreye ihtiyaç var. Bize vatandaşlık verilirse burada kalırız” diye konuştu.



Bir başka mülteci Nazdar Haydar ise, “4 buçuk yıldır buradayız. Suriye’ye dönmek istiyoruz çünkü orası bizim ülkemiz” dedi.



Bu arada, sözkonusu mültecilerin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) ait konutlara yerleştirilebileceği açıklandı.



Türkiye vatandaşlığa alınan Suriyeli mülteciler seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli