Suriyeli göçmenler, Suriye'ye geri gönderilme korkusuyla artık Yunan adalarına geçmiyor

11-05-2022
Ömer Sönmez
Etiketler Göç İzmir Suriyeli
A+ A-

İzmir (Rûdaw) - Resmi istatistiklere göre Suriye ve Rojava’dan gelen 150 bin mülteciye ev sahipliği yapan İzmir, Avrupa'ya geçen mülteciler için önemli bir geçiş noktası haline geldi.

Binlerce mülteci, İzmir bölgesinden Ege Denizi'ndeki Yunan adalarına ve oradan da Avrupa ülkelerine kaçak yollarla gitmeye çalışıyor.

Son zamanlarda havaların ısınmasıyla birlikte mültecilerin Yunanistan'a gidişi arttı.

İzmir’de bir hafta içinde 300 mülteci gözaltına alındı. Resmi istatistiklere göre, Suriyeli göçmenlerden daha fazla Afrikalı göçmen Yunanistan’a ulaşmaya çalışıyor. Çünkü Suriyeli mülteciler yakalandığında Suriye'ye iade edilmekten korkuyor.

Kamışlo doğumlu Muhammed Salih Ali, 2011 yılından bu yana İzmir'in Basmane ilçesindeki, "Suriyeli Mültecileri Destekleme Derneği" başkanlığını yürütüyor. Yakın geçmişte bazı Suriyeli mültecilerin geri gönderildiğini bu nedenle diğer Suriyelilerin de geri gönderilme korkusuyla yasadışı yollardan Yunanistan'a geçmek istemediği bilgisini veriyor.

Muhammed Salih Ali, “Türkiye'de Suriyeli mültecilere yönelik artan engellere ve baskılara rağmen kaçışları önemli ölçüde azaldı. Adalara Suriyeli mülteci akını çok düşük. Çünkü Suriyeli mülteciler suda yakalandıklarında Türk kimlikleri nedeniyle sınır dışı ediliyor ve geri gönderme merkezlerine gönderiliyorlar. Suriyeli mülteciler için dönüş, Suriye'ye geri gönderilecekleri anlamına geliyor” dedi.

300 mülteci gözaltına alındı

İzmir Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 1-6 Mayıs tarihleri arasında Dikili, Çeşme ve Alaçatı ilçelerinde Yunan adalarına geçmek isteyen çoğu Afrikalı mülteci olmak üzere yaklaşık 300 mülteci gözaltına alındı.

Konak Belediyesi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsunbeyi de “Kentimiz bir anlamda transit geçiş alanı. Buradan Yunanistan'a tekne ya da vapurla geçmek durumunda kalıyorlar. Bu insanlarımızın geri gönderilmelerini doğru bulmuyoruz. Geri gönderme merkezindeki ve buradaki insanların doğru bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Yunanistan'a kaçak yollarla geçmek isteyen mülteciler çoğunlukla Basmane semtinde kalıyor. Ucuz ve eski otellerde günlük 25 liradan 200 liraya kadar kalabiliyorlar.

Bavul, çanta gibi gerekli eşyalar da tekne gezileri için ucuza temin ediliyor.

Çanta satıcısı Şerif Güler, “Buradan çanta alıyorlar. Ondan sonra da yelek satanlar var. Onlardan yelek alıyorlar. 50 liraya da çanta var 150 liraya da var” dedi.

Basmane sakini Mustafa da, “Gelenler burada kaçakçılarla buluşuyor, alıp götürüyorlar. Didim’e Seferihisar'a oraya buraya (götürüyorlar)” dedi.

Yunanistan tarafından geri gönderilen göçmenler Harmandalı Geri Dönüş Merkezi'ne alınıyor.

Basmane ucuz konaklama, otel, yemek ve barınma fiyatları bakımından da bir mülteci merkezine dönüşmüş durumda.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli