İşçi, memur ve sendikalar çalışma saatlerinin düşürülmesini istiyor

08-04-2021
Şevket Herki
Ankara / Rûdaw
Ankara / Rûdaw
Etiketler Tüm Bel Sen KESK Koronavirüs
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de salgın koşullarında virüse yakalanma riski altında olan işçi, memur ve sendikalar, çalışma saatlerinin düzenlenmesini istiyor.

Worldometers’ta açıklanan güncel verilere göre son günlerde Türkiye günlük vaka sayısında Hindistan’ın ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor.

Koronavirüs vakalarındaki bu korkutan artış en çok işçi ve devlet çalışanlarını tehdit ediyor.

Ankara Çankaya Belediyesi’nde görev yapan Ulaş Benli, Türkiye’de çalışma saatlerinin düzenlenmesini bekleyen milyonlarca çalışandan biri.

Rûdaw’a konuşan Benli, “Maske takıyoruz, el dezenfektanı kullanıyoruz. Ama yine de çoğu şeye maruz kalan arkadaşlarımız var. Bununla da ilgili herhangi bir şey yapılmıyor.  Cumhurbaşkanı genelgesi bekleniyor, her yerde bu böyle. Bir genelge çıkarılacaksa ona uyacağız, yoksa çalışmaya devam” dedi.

Ulaş ve arkadaşları, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) üyesi. Sendika Başkanı Erdal Bozkurt, çalışanların salgından korunması için belediyelerle ortak çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Bozkurt, şu ana kadar 20 üyelerinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini, sadece Ankara’daki belediyelerde çalışan 1500 kişinin vürüse yakalandığını belirtti.

Erdal Bozkurt, “Belediyelerle bir ilişki yakaladık, birçok belediye ile ortak komisyonlar kurduk, tedbirler alındı, mesai saatlerine ilişkin farklı uygulamalar başlattık, dönüşümlü bir çalışma sistemi oturtuldu. Ama bir kısmından örneğin alamadık” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da hükumete sunduğu raporunda, hem Bilim Kurulu ve hem de ilgili bakanlıkların daha iyi tedbir almalarını, memur ve işçilerin  çalışma saatlerinin düşürülmesini önerdi.

Rûdaw’a konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Kamu kurumlarında dönüşümlü çalışma, özellikle kronik hastalığı olanların izinli sayılması konusunda çeşitli kararlar alındı. Ancak 1 Haziran 2020’de alınan normalleşme kararı ile birlikte sanki hızlıca bir normalleşme varmış gibi tüm kararlar da gevşetildi. Doğal olarak o günden bu yana Türkiye’de vaka sayılarında sürekli bir artış yaşanıyor” dedi.

Sendika verilerine göre, çoğunluğu sağlık çalışanı 450’den fazla memur ve çalışan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.