KESK, hükümetin zam teklifine karşı 81 ilde iş bıraktı

16-08-2023
Etiketler KESK Toplu Sözleşme İş Bırakma Eylemi
A+ A-

Haber Merkezi - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken taleplerine dikkat çekmek için Türkiye genelinde 1 günlük iş bıraktı.

KESK, “Gerçek Bir Toplu Sözleşme İstiyoruz” sloganı ile Ankara Sakarya Caddesi’nde açıklama yaptı.

Burada konuşan KESK Eş Genel Bakanı Şükran Kablan Yeşil, “Bilindiği üzere 14 Ağustos’ta toplu sözleşme teklifi açıklandı. İktidar, 2024 yılı için yüzde 14 artı yüzde 9 maaş artışı, 2025 yılı için ise yüzde 6 artı yüzde 5 maaş artışı teklif etti. Sefalet koşullarını dayatan bu teklifle hepimizle açıkça alay ettiler. Kısacası dağ fare doğurmuştur" dedi.

Çalışma Bakanı'na "Bu teklifte 4 milyonu aşkın kamu emekçisini, 2 milyonu aşkın kamu emeklisini memnun edecek ne vardır?" diye seslenen Yeşil, şöyle devam etti:

"İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret artışı var mı? Yok. Taban aylığımıza yansımayan 8.077 TL tutarındaki ilave seyyanen ödeneğe ilişkin bir adım var mı? Yok. Barınma hakkı kapsamında konutu olmayan kamu emekçisine kira yardımı var mı? Yok. Yıllardır maaşlarımızı dilim dilim buharlaştıran gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi var mı? Yok. Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi var mı? Yok. Çünkü aslında ortada bir toplu sözleşme teklifi yok. Peki, ne var? 4 milyonu aşkın kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksullukla, 2,5 milyon emekliyi ise daha fazla sefaletle tehdit var.”

Ankara, Diyarbakır ve diğer illerde de basın açıklaması yapıldı

KESK üyeleri İstanbul’da da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir araya gelerek açıklama yaptı ve iş bıraktı.

Burada konuşan İstanbul Eğitim Sen 3’nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan teklifi kabul etmeyeceklerini söyledi.

KESK üyeleri Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelerek hükümetin zam teklifine tepki gösterdi.

KESK Amed Şubeler Platformu adına basın açıklamasını yapan SES Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, "Bu teklif bizim için yok hükmündedir” dedi.

KESK diğer illerde de basın açıklaması ile iş bırakma eylemi yaptı.

Sendikalar ve üye sayıları

4 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bilgiye göre, Türkiye’de 2 milyon 858 bin 424 memurdan 2 milyon 130 bin 644’ünün sendika üyeliği bulunuyor.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 milyon 35 bin 278 ile en fazla üyeye sahip konfederasyon oldu.

Memur-Sen’i 552 bin 948 üyeyle Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), 163 bin 656 üyeyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) takip etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli