Sancar: Yangınlar 99 depremlerine benziyor

07-08-2021
Rûdaw
Etiketler Mithat Sancar HDP Orman yangını
A+ A-

Haber Merkezi - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, orman yangınlarının tıpkı 99 depreminde olduğu gibi iktidarın afetlere karşı hazırlıksız olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Mithat Sancar, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin 4. Olağan Kongresi’ne katıldı.

Ankara TMMOB Öğrenci Yurdunda yapılan kongrede konuşan Sancar, “Bu yangınlar da 99 depremlerine benziyor. Evet, yangınlarda iktidarın politikalarının sorumluluğunu, yangınlar konusunda bugüne kadar alınması gereken iklim krizi başta olmak üzere çeşitli konulardaki tedbirlerin alınmamış olduğunu görüyoruz” dedi.

İktidarı değiştirmek görevi ile karşı karşıya olduklarını belirten Sancar şunları söyledi:

“Türkiye toplumsal mücadeleler tarihinin, devrim ve sosyalizm birikiminin bu özel partisinin kongresinde bulunmaktan ve bu kürsüden sizlere hitap etmekten onur duyuyorum. Türkiye bir yangın yeri, bu doğru. Türkiye’de talan, kan ve yalan üzerine kurulu iktidarın bu ülkeyi tarumar ettiği, son yangınlarla da yaktığı artık çok açık ortada. Bunları tek tek sizlere anlatmak, buradan bütün bunları teşhir adına örneklerle yeniden sıralamak bana gereksiz geliyor…

“Sedat Peker’in ifşaatları üzerinden düzen ifşa oluyor”

Şimdi önümüzde benzer iki örnek var. Sedat Peker’in ifşaatları üzerinden yeniden gözler önüne serilen bu çete düzeninin, bu suç imparatorluğunun temsilciliğini ve yürütücülüğünü yapan iktidarı ve o iktidarı üreten düzeni hep birlikte değiştirmek. Hedefimiz iktidarla birlikte bütün bu ilişkileri üreten düzeni de değiştirmek olmalıdır.

İkincisi bu yangınlar da 99 depremlerine benziyor. Evet, yangınlarda iktidarın politikalarının sorumluluğunu, yangınlar konusunda bugüne kadar alınması gereken iklim krizi başta olmak üzere çeşitli konulardaki tedbirlerin alınmamış olduğunu, yangınların söndürülmesi için gereken çalışmaların yürütülmediğini günlerdir her alandan ve her kanaldan duyuyoruz ve görüyoruz.

“Asıl felaket bu iktidarın yarattığı yönetim şeklidir”

Ben bizzat Muğla’ya gittim, Milas ve Bodrum belediye başkanlarını ziyaret ettim. Yangın yerini gördüm. Orada da gerçekten büyük bir felaket var. Asıl felaket bu iktidarın yarattığı şu yüzsüz, arsız ve pervasız yönetim şeklidir. Bunu da görmek gerekir ama bu iktidarı üreten bir de düzen vardır. İşte bizler hem iktidarı hem de onu üreten düzeni birlikte değiştirme hedefini önümüze koymadıkça, maalesef 96’dan sonra 2015 konseptini, 99 depreminden sonra da 2021 yangınlarını kendilerini, sistemi, düzeni ve iktidarı yeniden üretmek için kullanma şansları mevcut olacaktır. Bunu sağlayabilmek için nefret politikalarından, ırkçı zihniyetten medet umuyorlar. Nefret politikalarıyla emekçileri, yoksulları, köylüleri birbirine düşmanlaştırmak istiyorlar. Irkçı politikalarla başta Türk ve Kürt halkları olmak üzere bütün halklar arasına düşmanlık sokmak istiyorlar. Çeteleri sokaklara salarak korku yaymak istiyorlar. Ama sahada gördüğümüz gerçeklik başkadır….

Bize düşen Türkiye’de Demokratik Cumhuriyete giden yolu en geniş demokrasi ittifakıyla oluşturmaktır… Ben buradan olumsuz tabloya dair örnekleri uzatmanın gereksiz olduğunu başta söyledim. Marksizm'de ilham aldığım en önemli tespitlerden biri 11’inci tezdir. Dünyayı teşhir etmeye, yorumlamaya çeşitli biçimlerde devam edebiliriz. Filozoflar da bunu zaten yüzyıllarca belki daha fazla süre yaptılar. Ama aslolan dünyayı değiştirmektir. İşte bize de düşen Türkiye’de Demokratik Cumhuriyete giden yolu en geniş demokrasi ittifakıyla ve halkların ortak mücadelesiyle savaş, yıkım, talan ve sömürü politikalarına karşı en geniş birliktelikle oluşturmaktır. Buna ne dersek diyelim, demokratik güç birliği, toplumsal dayanışma, demokrasi ittifakı, ismin önemi yoktur yoldaşlarım. Önemli olan bu birlikte mücadele iradesini ortaya koyabilmektir. Önemli olan ırkçı iktidara, talancı sisteme, yalancı medyaya karşı hakikatin ve demokrasi-özgürlük-eşitlik idealinin mücadelesini yürütebilmektir.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli