Adalet Bakanı'ndan Tatvan'da indirilen Erdoğan'ın resmi hakkında açıklama

07-06-2024
Rûdaw
Etiketler Yılmaz Tunç
A+ A-

Haber Merkezi – Adalet Bakanı Tunç, 'Kayyım atamaları devam edecek mi?' sorusuna yanıt verdi. Tunç, DEM Partili Tatvan Belediyesi'ne açılan soruşturma üzerinden bu soruya yanıt verdi.

Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması sonrası başka kayyım atamaları da olacak mı sorusuna da yanıt verdi.

Bakan Tunç bu soruya, "Terörle mücadelede birlik beraberlik içinde olmayız. Tatvan'da ve bazı belediyelerde gördüğümüz devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanımızın resminin birtakım beyanlarda bulunarak indirilmesi birliğimize yönelik saldırıdır. Tatvan'da da soruşturma açılmıştır" yanıtını verdi.

Bakan Tunç ayrıca, Macaristan'da sahte Gürcistan pasaportuyla yakalanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının iki numaralı ismi Serdar Sertçelik'in iadesiyle ilgili İngilizce ve Macarca hazırlanan evrakların yetkili makamlara teslim edildiğini söyledi.

Bakan Tunç, hakkında geçici olarak 40 günlük tutuklama kararı verilen Sertçelik'in iade yargılamasının da bu süre içerisinde yapılacağını belirtti. Tunç, iadenin 40 günlük tutukluluk süresi beklenmeden gerçekleşmesi için Macar mevkidaşıyla görüşerek sürecin hızlandırlabileceğini söyledi.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında gizli tanık ve sanık olarak yer alan Sertçelik'in 27 Kasım'da elektronik kelepçeli olmasına rağmen yurtdışına kaçtığı belirlenmişti. Sertçelik, 30 Mayıs'ta ise sahte kimlik ve pasaportla Macaristan'da yakalanmıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı atamalarına ilişkin verdiği kararı da değerlendiren Bakan Tunç, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir. Cumhurbaşkanı üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan yetkisidir.

Atamalara ilişkin yetki tartışması söz konusu değildir. Parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır. Cumhurbaşkanımızın zaten üst kademe yöneticilerini atama yetkisi anayasadan kaynaklanan bir yetkidir. Yürütmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamelerini çıkarabilir."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli