Ankara’da yaşayan Kürtler seçmeli dersler konusunda hala kaygılı

07-02-2022
Etiketler Başak Kültür ve Sanat Vakfı Ankara Kürtçe Seçmeli Ders
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Başak Kültür ve Sanat Vakfı üyeleri, Ankara’da yaşayan Kürtlerin, Kürtçe seçmeli dersler için bu yıl yürütülen kampanyaya ilgi gösterdiğini ancak hala bazı çekinceleri olduğunu söyledi.  

Ankara’da çocuk ve gençlerle sanatsal, kültürel ve eğitsel çalışmalar yapan Başak Kültür ve Sanat Vakfı üyeleri de bu yıl Kürtçe seçmeli dersler için yürütülen kampanyalara destek verdi.

Vakıf yöneticilerinden Erdoğan Yıldırım, çocuğu için Kürtçe seçmeli dersi tercih edenlerden biri.

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki'ye konuşan Yıldırım, “Biz de Milli Eğitim Bakanlığı’nın İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği genelge doğrultusunda seçmeli dersler arasında yer alan Kürtçenin tercih edilmesi için çalışma yürüttük. İki saat bile olsa anadilde eğitim fırsatı var. Biz de insanların bu konuda bilgilendirilmesi için bildiri dağıtarak kampanyaya katıldık” dedi.

Yıldırım, “Maalesef hala halkımız bir korku ve çekince içerisinde. Bu korkuyu kendileri de dile getiriyor. Çocuklarımız Kurmancî ve Zazakî dersleri seçerlerse onları işe almazlar, engeller yaşar diyorlar. Bazıları da iki saatlik eğitimi yetersiz buluyor, Kürtçenin eğitim dili olmasını istiyor” diye konuştu.

Ulaşabildikleri her yerde insanların bu konuda aydınlatılması için çalıştıklarını anlatan Erdoğan Yıldırım, “Kampanya daha kapsamlı olsa, televizyonda reklamı olsa daha çok etkili olurdu. Ankara genelinde Kürt ailelerin yüzde 20’sinin haberi yok” diye belirtti.

Kendi çocuğunu için Kürtçe seçmeli dersi tercih eden Yıldırım, ancak bu konuda Ankara’daki okullarda yeterli altyapının bulunmadığını söyledi.

Dernek çalışanlarından Osman Delibaş da Ankara’da kampanya çalışanlarına yoğun destek verenlerden biri.

İnsanların bu yıl yürütülen kampanyayı olumlu karşıladığını ifade eden Delibaş, ancak geçmişte Kürtçeye yönelik engeller nedeniyle hala bir korku ve çekincenin halim olduğuna dikkat çekti.

Delibaş, “Kürtçe seçmeli ders hakkı yasal güvenceye kavuşturulduğu halde hala aileler, bu dersi seçen çocuklarının ayrımcılığa maruz kalmasından korkuyor. Annem ve babam hala Türkçe bilmiyor. Onlar ve onlar gibiler bir resmi kuruma gittiklerinde kendilerini ifade ettiklerinde Kürtçe bilenler tarafından karşılanmasını isterim. Ben çocuklarımın anadilini öğrenmesini istiyorum” dedi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli